Kanapka Alcesta, zapach bułeczki z czekoladą po wyjściu ze szkoły, jabłecznik upieczony przez mamę… Jednym słowem smak dzieciństwa. Mikołajek i jego kumple stali się źródłem inspiracji dla najsłynniejszego francuskiego szefa kuchni, Alaina Ducasse’a, który stworzył trzydzieści prostych przepisów, które rodzic może wykonać z dzieckiem, w tym pomysły na słodkie śniadania, niedzielne ciasta i podwieczorki z kumplami.
Premiera książki: 26 października 2016 r.
Alain Ducasse, najlepszy kucharz na świecie, wielokrotny zdobywca gwiazdek Michelin, wyznaje: „Kucharzem zostałem z powodu łakomstwa. Jako mały chłopiec zaczytywałem się w opowiadaniach o Mikołajku i byłem jak on – strasznym łasuchem”.
Alain Ducasse, ur. 1956; francuski geniusz kulinarny, wielokrotny zdobywca gwiazdek Michelina, prowadzi restauracje na całym świecie, od Londynu po Tokio, a jedna z nich znajduje się na… wieży Eiffla.
Materiały prasowe: Wydawnictwo Znak