Ten zbiór przepisów jest owocem nieoczekiwanego i radosnego spotkania najsłynniejszego francuskiego ucznia i znanego, nagradzanego gwiazdkami Michelin, szefa kuchni. Mikołajek i Alain Ducasse zakasują rękawy i spotykają się przy kuchennym stole, by przygotować dla was 30 słodkich przepisów, które przywodzą na myśl najszczęśliwsze chwile dzieciństwa!
W historiach o Mikołajku Goscinny i Sempé zachwycająco odtworzyli słodki smak dzieciństwa swojego bohatera, sympatycznego łasucha: pachnące śniadanie, bułeczka z czekoladą po wyjściu ze szkoły czy atmosfera dziecięcych podwieczorków… Alain Ducasse z kolei odkrywa i dzieli się z nami kilkoma pysznymi wspomnieniami ze swojego dzieciństwa: „Zapach tarty, kruche ciasto, lekko skarmelizowany cukier, mięciutkie jabłka…”.
Pasja, by przekazywać i pobudzać smak, stała się dla słynnego szefa kuchni inspiracją do stworzenia tych przepisów na cztery ręce, smakowitych, ze szczyptą nostalgii, które można przyrządzić samemu (gdy masz więcej niż 7 lat) lub całą rodziną. Kwintesencja słodkiego dzieciństwa zarówno dla małych, jak i dużych dzieci!
Alain Ducasse, najlepszy kucharz na świecie, wielokrotny zdobywca gwiazdek Michelin, wyznaje: „Kucharzem zostałem z powodu łakomstwa. Jako mały chłopiec zaczytywałem się w opowiadaniach o Mikołajku i byłem jak on – strasznym łasuchem”.
Alain Ducasse, ur. 1956; francuski geniusz kulinarny, wielokrotny zdobywca gwiazdek Michelina, prowadzi restauracje na całym świecie, od Londynu po Tokio, a jedna z nich znajduje się na… wieży Eiffla.
Autor: Alain Ducasse
Tytuł: Mikołajek i słodkie przekąski
Premiera: 26 październik 2016
Wydawnictwo: Znak