Na polskim rynku książkowym pojawiła się pierwsza powieść brytyjskiej autorki Camille Aubray, która kryje się pod pseudonimem artystycznym C.A. Belmond. Wcześniej autorka popełniła już serię książek, której jednak nie znajdziemy na polskich półkach.
Gotując dla Picassa jest to powieść, która wiedzie czytelnika do Prowansji lat 30. XX wieku, gdzie tworzył i żył Picasso. Główną bohaterką książki jest jednak Celine, hollywoodzka charakteryzatorka, która odniosła wiele sukcesów na polu zawodowym, jednak w życiu prywatnym spotkało ją wiele zawirowań i osobistych nieszczęść. Surowy i oschły ojciec zapisuje cały majątek rodziny dzieciom z poprzedniego małżeństwa, tym samym pozbawiając Celine i jej matkę środków do życia. Ten niesprawiedliwy krok, sprawia, że matka Celine, Julie, postanawia zdradzić swojej córce sekret rodzinny. Wspomina jej o obrazie Picassa, który został rzekomo ukryty przez jej babkę Ondine w prowansalskiej restauracji, którą kiedyś prowadziła seniorka rodu. Matka ma nadzieję, że córce uda się odnaleźć zaginione dzieło, a tym samym ocalić największy skarb, który jeszcze im pozostał.
Stawiając wszystko na jedną kartę Celine postanawia odkryć sekret rodzinny i znaleźć we Francji dzieło Pisassa, o ile nie udało się komuś zrobić tego wcześniej. Autorka bardzo płynnie przeplata fakty z życia Pisassa z fikcją literacką, co razem tworzy bajeczną historię we francuskiej oprawie. Wyjątkowe smaki Prowansji, nieznane fakty z życia jednego z najwybitniejszych światowych malarzy, namiętność i tajemnica, sprawiają, że czytelnik nie może oderwać się od tej historii, pochłaniając kolejne strony niczym najlepsze francuskie bouillabaisse.
Nie tylko obrazy Prowansji urzekają odbiorcęa, ale także to, jak autorka zbudowała poszczególne postaci, są one bowiem bardzo rzeczywiste, nie sztucznie skomplikowane. Każda historia rodzinna kryje w sobie przecież jakąś tajemnicę, czasem mniejszą, nie raz bardziej piknatną lub niezwykle tragiczną.
Jeżeli macie ochotę na przedłużenie wakacji i szybką wycieczkę do Prowansji lat 30., nie można przegapić tej niezwykle interesującej pozycji. Warto poznać Ondine, która gotowała dla Picassa.
Autor recenzji: Maria Dubis
Autor: C.A. Belmond
Tytuł: Gotując dla Picassa
Wydawnictwo: WAB