close
Pełnia smaku, pełnia szczęścia

Pełnia smaku, pełnia szczęścia

Przed nami jesień, pora pełna smaków, czas powrotu do kuchni po lecie, ale i okres szarości za oknem… Czy nie pora na dietę, która dostarczy nam przyjemności i rozproszy mgły? Wydawnictwo Zwierciadło przygotowało na jesień polskie wydanie książki znanego szefa kuchni, Toma Kerridge’a pod tytułem Dieta szczęścia. Czy może być coś lepszego, niż dieta, która dostarczy nam endorfin?

Najważniejszym pojęciem i kluczem do tej diety jest dopamina. To kluczowa substancja chemiczna, towarzysząca sygnałom nerwowym w ośrodku przyjemności naszego mózgu. Kiedy doświadczamy przyjemności, czy to z powodu jedzenia, śmiechu, seksu, alkoholu czy hazardu, w mózgu wytwarza się dopamina. Istnieją badania, które wskazują, że niski poziom dopaminy prowadzi do obniżenia motywacji, letargu i apatii, a nawet depresji.

Dieta dopaminowa oparta jest o produkty, które wspomagają wydzielanie hormonu przyjemności. Odchudzanie staje się po prostu… przyjemne.

Jej twórca, Tom Kerridge od wielu lat zmagał się ze zbędnymi kilogramami, ale kiedy wskazówka wagi przed 40. urodzinami pokazała 190 kg, autor postanowił rozprawić się z nadwagą. Jednocześnie wiedział, że osiągnie cel tylko wówczas, gdy uda się mu wprowadzić trwałe zmiany i jeśli zachowa to co, w jedzeniu ceni najbardziej: smak i poczucie szczęścia, jakie ono daje.

Tak narodziła się jego autorska dieta dopaminowa. A zapisem jej idei jest książka Dieta szczęścia, zaś wykładnikiem – autorski program dla telewizji BBC Tom Kerridge: Lose Weight For Good. Nikt też nie ma wątpliwości, że to działa. Wizytówka to nowa sylwetka – Tom Kerridge stracił ponad 70 kg i utrzymuje tę wagę.

Tom Kerridge – popularny w Wielkiej Brytanii mistrz kulinarny. Pracował w wielu restauracjach, a w 2005 roku otworzył pub Hand & Flowers i ciągu roku zdobył pierwszą gwiazdkę Michelin. W roku 2012 do pierwszej gwiazdki dołączyła druga.

Jest gwiazdą wielu programów kulinarnych – w tym formatów autorskich.  Autor popularnych w Wielkiej Brytanii książek.

Tytuł: Dieta szczęścia

Autor: Tom Kerridge

Data premiery: 27 września 2017 r.

Materiały prasowe: Wydawnictwo Zwierciadło

„Radość życia” Romy Ligockiej

Krak Up Pierwszy

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. dowiedz się więcej

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.
Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij