Italia do zjedzenia jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży.
Spotkanie z autorem z okazji premiery książki
18 GRUDNIA (poniedziałek), godz. 19.00
Księgarnia LOKATOR
ul. Mostowa 1, Kraków
Spotkanie poprowadzi Magda Wójcik.„Lubię jedzenie, podróżowanie i sztukę – gdybym miał wybrać, co jest na miejscu pierwszym, to bym poległ – dlatego najchętniej łączę te trzy przyjemności! Dlatego proponuję bardzo osobiste (inaczej nie umiem) połączenie książki kucharskiej i przewodnika po Italii, połączenie historii kuchni i historii sztuki ujętych w krótkie rozdziały, uzupełnione moimi zdjęciami z Włoch.”
Bartek Kieżun
Włochy są jak tort wysoki do nieba. Żeby skosztować jego warstw nasączonych przeszłością, potrzeba cicerone na miarę Bartka Kieżuna. Smakosz i erudyta zabiera nas w podróż, w której historia, sztuka i kulinaria prowadzą do źródeł smaku.
Daria Pawlewska, redaktorka naczelna magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK
Bartek Kieżun napisał niezwykle pięknie i mądrze o moim kraju. Żałuję, ż e książka nie może przekazać bezpośrednio smaku i aromatu opisywanych potraw, ale poto trzeba pojechać do Włoch, do czego „ Italia do zjedzenia” znakomicie zachęca.
Tessa Capponi-Borawska
Wszystko jest tu autentyczne, sprawdzone, widziane i smakowane. Italia do zjedzenia jest zwiastunem nowej, nie sztampowej kuchni włoskiej – Bartek prezentuje dania, o których pewnie nawet niektórzy Włosi nie mają pojęcia, a tak że śmiałe, autorskie modyfikacje znanych przepisów. Książkę dosłownie pochłonąłem.
Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska
Książka podzielona jest na cztery rozdziały. Pierwszy z nich, Antipasti, przybliży miejsca i smaki, które doskonale pobudzą apetyt czytelnika na dalszą włoską przygodę. Miejsca mniej uczęszczane
i niebanalne, takie jak Urbino (to tam urodził się Rafael Santi) czy prowincja Marche słynąca z nadziewanych oliwek.
W rozdziale Primi autor przedstawia miejsca oraz smaki o zdecydowanie większym ciężarze: Ravenna
i jej bizantyjskie bazyliki czy Bolonia, z jej przymiotnikiem La Grassa – „tłusta” i tagliatelle (nigdy spaghetti) alla bolognese; Parma z jej wspaniałą katedrą i jeszcze lepszą szynką – prosciutto di Parma, a także genialnym parmigiano; Genua i troffie z pesto, robionym koniecznie ręcznie, w moździerzu
i plażą w Bodacasse, miejscu gdzie mieszka Livia, partnerka komiasarza Montalbano, bohatera cyklu powieści Andrei Camillierego i gdzie można się kąpać z dala od tłumów nawet w lipcu.
Rozdział Secondi gromadzi najważnieszje włoskie działa: między innymi Rzym, Florencję, Wenecję, Neapol oraz Palermo i największe przeboje włoskiej kuchni: słynne już peposo, bez którego nie było by dziś słynnej florenckiej kopuły oraz wołowe ogony, w przyrządzaniu których mistrzami są rzymscy rzeźnicy.
A na deser coś słodkiego – autor proponuje wyprawę do San Gimignano, gdzie podają słynne panforte albo do Marsali, w której produkuje się najsłynniejsze włoskie wzmacniane wino…
Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.
Więcej informacji o Bartku Kieżunie i piękne zdjęcia jego autorstwa można znaleźć tutaj:
BLOG: https://www.kukbuk.com.pl/blogi/bartek-kiezun/
Facebook: https://www.facebook.com/KrakowskiMakaroniarz/
Instagram: https://www.instagram.com/krakowski_makaroniarz/
Tytuł: Italia do zjedzenia
Autor: Bartek Kieżun
Data premiery: 25 października 2017 r.
Materiały prasowe: Grupa Wydawnicza Foksal