Agnieszka Drotkiewicz i Tessa Capponi-Borawska w urzekający sposób przekonują, że odpowiedź na pytanie, jakie miejsce w twoim życiu śniadaniowym zajmuje brioche, jest nie mniej ważna niż wybierane przez ciebie lektury czy religia, którą wyznajesz. Na przekór sereotypowi, że jeśli nic już ci w życiu nie wyjdzie, pójdziesz w gastronomię dzielą się z czytelnikami swoimi rozmowami o jedzeniu i kulturze. Oto Smak kwiatów pomarańczy.
Wydana przez Czarne książka to porządna dawka wiedzy o przeżywaniu jedzenia. Koncentruje się na smakach i zapachach Italii skonfrontowanych z innymi kuchniami europejskimi, w tym polską, która jest rozmówczyniom szczególnie bliska . Pochodząca z Toskanii Tessa Capponi-Borawska opowiada Agnieszce Drotkiewicz o włoskiej tradycji posiłków, czy kultowej kucharskiej książce, którą zwyczajowo podarowuje się kobietom w dniu ślubu. Capponi-Borawska przyjechała z ziemi włoskiej do Polski ponad dwadzieścia lat temu, mogła więc przyglądać się ustrojowej transformacji w naszym kraju, która nie pozostała bez wpływu na to, jak wyglądają talerze nad Wisłą. Smak kwiatów pomarańczy to więc także lektura bogata w refleksje nad historią, której znaczącą częścią są pytania o to, co i jak ludzie jedzą.
W naszych szalonych czasach, gdy z jednej strony możemy kupić jedzenie o smaku innego jedzenia (lody o smaku tiramisu etc.), a z drugiej coraz modniejsze staje się kupowanie tego, co nieprzetworzone i ekologiczne, autorki Smaku kwiatów pomarańczy proponują zdroworozsądkowe podejście do tematu przy jednoczesnym rozkoszowaniu się tym, co oferują kuchnie świata. Nawołują też do nietraktowania jedzenia jedynie jako dodatku do życia: przecież proces przyrządzania omleta kształtuje naszą osobowość! Biorą pod lupę także kulinarne blogi i udowadniają, że pisanie o jedzeniu to nie mniejsza sztuka niż przygotowywanie go. A to ostatnie nie zawsze jest tak przyjemne i kolorowe jak w landrynkowych programach telewizyjnych.
Jaki związek ma Norah Jones z jajecznicą, kto wyszedł za mąż tylko po to, by zdobyć przepis od teściowej i ile osób żyjących nad Morzem Śródziemnym słyszało o diecie śródziemnomorskiej – po odpowiedzi odsyłam do lektury. Pełnej smaków i zapachów, idealnej na długie jesienne wieczory.
Maja Skowron
Tessa Capponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz, Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze, Wydawnictwo Czarne, Wołowiec 2018.
Za książkę dziękuję Wydawnictwu Czarne