close
„Smak kwiatów pomarańczy” (recenzja)

„Smak kwiatów pomarańczy” (recenzja)

Agnieszka Drotkiewicz i Tessa Capponi-Borawska w urzekający sposób przekonują, że odpowiedź na pytanie, jakie miejsce w twoim życiu śniadaniowym zajmuje brioche, jest nie mniej ważna niż wybierane przez ciebie lektury czy religia, którą wyznajesz.  Na przekór sereotypowi, że jeśli nic już ci w życiu nie wyjdzie, pójdziesz w gastronomię dzielą się z czytelnikami swoimi rozmowami o jedzeniu i kulturze. Oto Smak kwiatów pomarańczy.

Wydana przez Czarne książka to porządna dawka wiedzy o przeżywaniu jedzenia.  Koncentruje się na smakach i zapachach Italii skonfrontowanych z innymi kuchniami europejskimi, w tym polską, która jest rozmówczyniom szczególnie bliska . Pochodząca z Toskanii Tessa Capponi-Borawska opowiada  Agnieszce Drotkiewicz o włoskiej tradycji posiłków, czy  kultowej kucharskiej książce, którą zwyczajowo podarowuje się kobietom w dniu ślubu. Capponi-Borawska przyjechała z ziemi włoskiej do Polski ponad dwadzieścia lat temu, mogła więc przyglądać się ustrojowej transformacji w naszym kraju, która nie pozostała bez wpływu na to, jak wyglądają talerze nad Wisłą. Smak kwiatów pomarańczy to więc także lektura bogata w refleksje nad historią, której znaczącą częścią są pytania o to, co i jak ludzie jedzą.

W naszych szalonych czasach, gdy z jednej strony możemy kupić jedzenie o smaku innego jedzenia (lody o smaku tiramisu etc.), a z drugiej coraz modniejsze staje się kupowanie tego, co nieprzetworzone i ekologiczne, autorki Smaku kwiatów pomarańczy proponują zdroworozsądkowe podejście do tematu przy jednoczesnym rozkoszowaniu się tym, co oferują kuchnie świata. Nawołują też do nietraktowania jedzenia jedynie jako dodatku do życia: przecież proces przyrządzania omleta kształtuje naszą osobowość!  Biorą pod lupę także kulinarne blogi i udowadniają, że pisanie o jedzeniu to nie mniejsza sztuka niż przygotowywanie go. A to ostatnie nie zawsze jest tak przyjemne i kolorowe jak w landrynkowych programach telewizyjnych.

Jaki związek ma Norah Jones z jajecznicą, kto wyszedł za mąż tylko po to, by zdobyć przepis od teściowej i ile osób żyjących nad Morzem Śródziemnym słyszało o diecie śródziemnomorskiej – po odpowiedzi odsyłam do lektury. Pełnej smaków i zapachów, idealnej na długie jesienne wieczory.

Maja Skowron

Tessa Capponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz, Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze, Wydawnictwo Czarne, Wołowiec 2018.

Za książkę dziękuję Wydawnictwu Czarne

Closer – zdrada, kłamstwo i zemsta

PREMIERA KSIĄŻKI „MĄŻ NA NIBY” – 02.10.2018

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. dowiedz się więcej

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.
Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij