close
Książka nagrodzona „Nagrodą Magellana 2018”, za najlepszy przewodnik kulinarny roku (Recenzja)

Książka nagrodzona „Nagrodą Magellana 2018”, za najlepszy przewodnik kulinarny roku (Recenzja)

Bestsellerowa książka Bartka Kieżuna „Italia do zjedzenia” doczekała się nowego i rozszerzonego wydania. Znany dziennikarz kulinarny, kucharz i podróżnik w jednym przychodzi do nas z książką, która jest osobistym połączeniem przewodnika po Włoszech i miłości do jedzenia, które przeplata krótkimi opowieściami oraz zdjęciami robionymi podczas prawie dziesięcioletniej podróży do tego kraju.

Nie sposób zacząć tej recenzji bez zachwytu nad absolutnie przepięknym wydaniem książki.  Sama okładka – piękna, elegancka, czarna ze złoceniami i białymi prześwitami skrywa w sobie jakąś tajemnicę i zachęca do odkrycia tego, co znajduje się w jej wnętrzu. A w środku ukryte zostały przepiękne historie – tak bardzo fascynujące, że z zadumą zatrzymujemy się nad każdą z nich i poznajemy niezwykłe zakątki Włoch, do których zaprasza nas autor. Za każdą opowieścią kryje się jakieś niezwykłe danie, którego przepis odnaleźć możemy na następnej stronie. Czytając książkę „Italia do zjedzenia” możemy choć na chwilę przenieść się do tego niesamowitego kraju, w którym autor bezapelacyjnie jest zakochany. Dołączone do tych krótkich opowieści prywatne zdjęcia autora wywołują jeszcze większy zachwyt i z większą siłą ukazują wszystkie kolory, jakie skrywają w sobie Włochy.

Typowo włoskie przepisy na dania związane z różnymi zakątkami tego kraju zachwycą swoimi smakami niejedno podniebienie. Różne sposoby podania owoców morza, makaronów czy sałatek odnajdziemy w przepisach, które Bartek Kieżun zaprezentował w swojej książce. Ciasta, mięsa i desery w typowo włoskim wydaniu – smaczne, konkretne i sycące. Przepisy urozmaicone zostały wysokiej jakości pięknymi zdjęciami, co sprawia że już na sam widok „cieknie ślinka”.

„Italia do zjedzenia” to książka, która ukazuje różne zakątki tego kraju i zaprasza nie tylko do wypróbowania dań z różnych jego regionów, ale także do zwiedzenia Włoch samodzielnie. Autor zaraża swoją miłością do południowego słońca oraz wszystkiego, co kryje się we wnętrzu rzymskich kościołów, trawertyn, marmurów i miejsc bliskich jego sercu. Pokazuje nam Włochy jakich jeszcze nie znaliśmy i zaprasza do wspólnej podróży po pełnej anegdot i smaczków historii. Warta wypróbowania różnorodna kuchnia włoska, podparta ogromną wiedzą na temat kultury i różnych tradycji kulinarnych już teraz dostępna w ponad trzystu stronicowej książce „Italia do zjedzenia”.

Autorka recenzji: Magdalena Liszka

Autor:  Bartek Kieżun

Tytuł: „Italia do zjedzenia” (wyd. 2 rozszerzone)

Premiera: 2018

Wydawnictwo: Buchmann

Wystawa „Myślenie miastem. Architektura Jana Zawiejskiego” w Kamienicy Hipolitów

Kierunek Geometria. KRK – NBG

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. dowiedz się więcej

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.
Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij