Wiosna, lato, jesień, zima. Czy odżywianie zgodnie z porami roku wciąż jest na czasie? Dieta oparta na sezonowych owocach i warzywach nadal jest podstawą zdrowego i zbilansowanego posiłku, niestety coraz więcej ludzi o tym zapomina. Marcin Molik postanowił wyjść naszemu naturalnemu rytmowi biologicznemu naprzeciw i stworzył przepisy na sezonowe i lokalne dania.
„Jak smakuje rok”, to książka która składa się ze 103 przepisów zabezpieczających nas przed niedoborami pokarmowymi. Każdy rozdział to inna pora roku, w której dominuje kilka produktów charakterystycznych dla poszczególnych okresów. Wiosną na przykład mamy jarmuż, rzodkiewkę, szczaw, kalarepę, truskawki i poziomki, szparagi czy rabarbar, oraz produkty idealne na grilla. W okresie letnim znajdziemy przepisy na dania z wykorzystaniem kwiatów cukinii, bobu, pomidorów, podgrzybków, kurek, jagód oraz malin. Jesień dominuje w dania z wykorzystaniem dyni, grzybów, kiszonek, jabłek, śliwek oraz gruszek. Z kolei zimą możemy użyć w swojej kuchni żurawinę, marchewkę, pietruszkę, karpia, śledzia, ser, oraz wołowinę. To wszystko oczywiście nie oznacza, że nie możemy wykorzystać w swojej kuchni przepisów jesiennych na wiosnę, czy letnich zimową porą.
Przepisy zawarte w książce są bardzo urozmaicone. Znajdziemy w niej mnóstwo propozycji na pyszne, zdrowe i sycące dania. Oprócz posiłków szybkich, prostych i łatwych w przygotowaniu, możemy także spotkać trudniejsze i dużo bardziej czasochłonne potrawy. Bez wątpienia możemy szukać w książce „Jak smakuje rok” smaków, które nas rozgrzeją, wzmocnią odporność i uzupełnią niedobory witamin. Tego po prostu trzeba spróbować.
Autorka recenzji: Magdalena Liszka
Autor: Marcin Molik
Tytuł: „Jak smakuje rok?”
Premiera: 11 września 2019
Wydawnictwo: Zwierciadło