„Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, aż się zepsujesz (…)” pisał Jan Kochanowski już kilka wieków temu. Słowa te są jakże aktualne w czasach współczesnych. Nasze zdrowie jest naszym dobrem osobistym, które powinniśmy pielęgnować i chronić od zepsucia. Podobne wartości wyznaje także autorka przedstawianej tu książki, Agnieszka Cegielska. Jej świadome podejście do zdrowego odżywiania oraz pasja do życia powodują, że – tak jaka sama pisze – jesteśmy tym co jemy, a nasze organizmy mogą żyć nawet 120 lat!
Najnowsza książka Cegielskiej „Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie” oferuje bogactwo przepisów na zdrowe śniadania, pyszne słodkości, naturalne koktajle czy dania wzmacniające odporność. Każdy przepis zaopatrzony jest w barwne fotografie, które mogą pobudzić nasze kubki smakowe. Dzięki krótkiej prezentacji oraz zwięzłemu opisowi wybranych składników czerpiemy wiedzę o właściwościach zdrowotnych wykorzystanych w przepisach produktów, takich jak: papryka, orzechy włoskie, czosnek, cebula, czy też słynnych ” super foods”, a wśród nich kaszy quinoa, czarnuszki, spiruliny czy żurawiny.
Mnie osobiście najbardziej ujęły refleksje autorki na temat każdego dania. Zwolennicy medycyny naturalnej mogą odnaleźć wśród nich m.in nieodkryte dotąd informacje o właściwościach leczniczych wybranych produktów, zaś osoby borykające się z rozmaitymi problemami zdrowotnymi będą mogli zainspirować się i wprowadzić do swojej diety przepisy bogate w składniki, będące dla nich wsparciem w leczonej chorobie. Każdy czytelnik dostrzeże jednak z pewnością, że gotowanie jest wielką pasją autorki, a szacunek do przygotowywanych pokarmów chce dzielić z innymi.
Jako zwolenniczka dań pozytywnie wpływających na naszą odporność z uśmiechem na ustach zaczerpnęłam wiedzy o naturalnych napojach i naparach, które budują nasz system immunologiczny. Bogata we właściwości zdrowotne lipa, aronia i skrzyp polny mogą nam towarzyszyć każdego dnia, niezależnie od pory roku, czy pogody za oknem i być naszym sprzymierzeńcem w zdrowiu i chorobie.
Po przeczytaniu niniejszej książki nikt nie może zostać obojętnym na zmianę choćby ułamka swoich dotychczasowych nawyków żywieniowych. Powrót do tradycyjnych produktów które nasi przodkowie wykorzystywali w codziennej diecie, może być zbawienny w obecnej dobie wysokoprzetworzonej żywności. W dobie popularności i mnogości rozmaitych chorób cywilizacyjnych to właśnie jedzenie jest naturalnym lekarstwem, które zwalcza i leczy nasze dotknięte chorobą organizmy. Przepisy jakie oferuje autorka są idealnym przykładem zdrowego pokarmu dla naszego ciała oraz duszy. Stanowią także bazę dla kreowania wizji naszej długowieczności.
Produkty wykorzystane w zaprezentowanych daniach to głównie warzywa, owoce, naturalne zboża i zioła – symbol współczesnej piramidy żywności oraz główny element wegetariańskiej i wegańskiej diety; do śmiałego spróbowania jednak i przez zwolenników potraw mięsnych. Zamiłowanie autorki do ciepłych, lekkostrawnych śniadań oraz delikatnych, bazujących na owocach deserów może odkryć przed nami nowe, intensywne smaki. Mnie osobiście najbardziej przypadły do gustu przepisy na koktajle oraz warzywne zupy, które swą prostotą nie wystraszą nawet małowykwalifikowanych kucharzy.
Jak pisze sama autorka, dzięki świadomości zdrowego odżywiania zarówno jej życie jak i życie jej najbliższych pełne jest niespożytej ilości energii. To czym karmimy siebie i swoich bliskich powinno być naszym priorytetem.
„Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie” jest wstępem do niezwykłej przygody, która może nam zapewnić zdrowe, piękne i długowieczne życie. To czy będziemy jej bohaterami zależy wyłącznie od nas samych.
Agnieszka Cegielska – absolwentka dziennikarstwa i studiów podyplomowych z dziedziny zdrowia i zdrowego stylu życia. Konsultantka medycyny ajurwedyjskiej. Od kilkunastu lat związana z telewizją TVN, gdzie w programie „Dzień Dobry TVN” prowadzi cykl „Naturalnie”. Wielbicielka otaczania się naturą i sięgania w pierwszej kolejności po to, co natura stworzyła.
Partnerem projektu, dzięki któremu książka została wydrukowana na papierze ekologicznym, jest Save The Planet – pierwsze w Polsce Experience Center i platforma e-commerce, miejsce dla świadomych konsumentów dbających o zdrowie swoje i najbliższych, żyjących w zgodzie z naturą, z poszanowaniem zwierząt, przyrody i naszej planety.
Autor: Agnieszka Cegielska
Tytuł: Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie
Premiera: 13 listopad 2019
Wydawnictwo: Burda Media