Z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, wybrane restauracje z Małopolski wprowadzą na tydzień od 5 do 11 listopada specjalne menu inspirowane różnymi regionami i kuchniami XIX i XX-wiecznej Polski. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyć będzie opowieść historyczna profesora Jarosława Dumanowskiego z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana jest przez sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski.
Akcja Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w dniach 5-11 listopada w wybranych lokalach w całym kraju, m.in. w Warszawie, Krakowie, Zakopanem, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Katowicach i we Wrocławiu. Wyselekcjonowane restauracje wprowadzą specjalne menu, inspirowane książką „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, wydaną przez MAKRO Polska. Menu składać się będzie z nowoczesnych interpretacji dań historycznych pochodzących z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, a także z kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej. Oryginalne receptury wyselekcjonował i opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. W efekcie na gości czeka historyczna podróż po smakach polskiej sztuki kulinarnej.
W Małopolsce na Tydzień Kuchni Polskiej zapraszają restauracje:
- Dwór Sieraków, Sieraków 233A, Sieraków;
- Restauracja Bombonierka, ul. Beera Meiselsa 24, Kraków;
- Restauracja Pod Kopcem, al. Jerzego Waszyngtona 1, Kraków;
- Restauracja 27 Porcji, al. Kasztanowa 1, Kraków;
- Restauracja Albertina, ul. Dominikańska 3, Kraków;
- Skansen Smaków, Cholerzyn 424, Cholerzyn;
- Gościnna Chata, ul. Sławkowska 10, Kraków;
- Restauracja Polskie Smaki, ul. Świętego Tomasza 5, Kraków;
- Stara Kuchnia, ul. Świętego Tomasza 8, Kraków;
- Biała Róża, ul. Kraszewskiego 16, Kraków.
Tydzień Kuchni Polskiej w Małopolsce objęty został patronatem Miasta Krakowa, a partnerami ogólnopolskiej akcji są: Polski Karp – Organizacja Producentów zrzeszająca gospodarstwa rybackie z całej Polski, które hodują karpia w tradycyjny sposób, Mlekovita – największa grupa mleczarska w Europie Środkowo-Wschodniej oraz Spomlek – największe i najnowocześniejsze zakłady mleczarskie w Polsce.
Kulinarne Zjednoczenie Polski to edycja specjalna programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Projekt ma na celu celebrację setnej rocznicy odzyskania niepodległości w ujęciu kulinarnym. W jego ramach ukazała się książka „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, zawierająca historyczne receptury wraz z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje tych przepisów autorstwa szefów kuchni z całej Polski – ambasadorów programu. Szefowie kuchni przełożyli dawne przepisy na język współczesnej gastronomii oraz wzbogacili je o regionalne elementy i nowoczesne techniki kulinarne, dokonując tym samym symbolicznego zjednoczenia kulinarnego w wymiarze czasowym I regionalnym. Do grona szefów kuchni-ambasadorów należą m.in. Janusz Fic i Łukasz Cichy, szefowie kuchni małopolskich restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. Książka jest dostępna bezpłatnie na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl, a w wersji drukowanej trafi bezpłatnie m.in. do szkół gastronomicznych, liderów opinii, ambasad Polski na świecie oraz restauracji i hoteli w całym kraju, którym posłuży właśnie jako inspiracja do wprowadzenia specjalnego menu w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej.
Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.
Materiały prasowe: MAKRO Cash and Carry Polska S.A.