Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i produktów odzwierzęcych. Co jednak zrobić, gdy jesteśmy aktywni fizycznie i potrzebujemy dużo białka? Jak zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na proteiny, stosując dietę roślinną?
W Zdrowych zielonych proteinach znajdziesz również 60 autorskich przepisów na pyszne, pełne protein
roślinne dania. Przepisy zawarte w książce, są przepisami kuchni wegańskiej. Jednak osoby, które nie stosują ściśle tej diety, mogą w zależności od uznania dodać do przyrządzanych dań na przykład kawałek sera lub jajko.
Oprócz przepisów, książka dostarczy ci cennych informacji:
– ile białka potrzebuje Twój organizm?
– jakie są najlepsze źródła roślinnego białka?
– Jak przygotowywać składniki, by zawarte w nich wartości były łatwo przyswajalne?
– jak przygotowywać dania, aby były smaczne i zawierały wszystkie składniki odżywcze, które są Ci potrzebne.
Wśród przepisów znajdziesz takie pyszności jak: smoothies, masła z wielu rodzajów orzechów, przepisy na napoje roślinne, chleb z ziarnami i orzechami włoskimi – nie ma w nim mąki, ale za to wiele ziaren, orzechów i gryki – jest przepyszny! Naleśniki z cukinii i kukurydzy. Mnóstwo szybkich w przygotowaniu zup, obiadów i lunchy, które możesz zabrać na wynos. Np. potrawka z żółtej soczewicy, kalafiora i mleka kokosowego – zawiera mnóstwo protein, zupa tajska z czerwonym curry, tofu i dzikim ryżem lub superszybka marchewkowa z koprem włoskim i komosą ryżową do przygotowania której potrzebujesz miksera i warzyw. Przepisy na pyszne kolacje wymagające więcej czasu. W książce znajdują się zupełnie nowe przepisy na przyrządzenie humusu i risotto bez ryżu. Rozdział poświęcony słodkościom to gratka nie tylko dla wegetarian, ale dla każdego, kto chce by to, co uwielbia najbardziej, stało się zdrowe i pozbawione cukru rafinowanego – marzenie każdego łasucha.
Autor: Therese Elquist
Tytuł: „Zielone proteiny”
Premiera: 26.02.2020
Materiały prasowe: Wydawnictwo Zwierciadło