Zajrzyj do kuchni Nino Latiniego, zasiądź przy stole razem z młodym Leonardem da Vinci i kardynałem Borgia i daj się uwieść smakom i aromatom XV-wiecznej Florencji.
Spróbuj peposo, dania które przybyło do Florencji wraz z robotnikami trudniącymi się wyrobem dachówki, a którego głównym składnikiem jest wołowina doprawiona odpowiednią ilością czosnku, czerwonego wina, liściem bobkowym, solą i czarnym pieprzem.
Skosztuj pysznej tomacelli, ugotowanej wątróbki wymieszanej ze zmieloną pancettą, startym serem pecorino, majerankiem i pietruszką, garścią rodzynek, imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem i paroma jajkami. Całość uformowana w małe kulki, owinięta włóknistym tłuszczem i usmażona na słoninie. Palce lizać! Dodatkiem, który idealnie uzupełni tomacelli będą pieczone na rożnie mortadelli z drobno posiekanej słoniny, cielęcego udźca, całość posypana natką pietruszki i majerankiem, dopieszczona startym serem parmigiano, goździkami, cynamonem, szafranem i jajkiem.
W przerwie między posiłkami napij się wyśmienitej jasnej malvagii, a potem złam smak wina pecorino di Cutigliano, najlepszym włoskim serem z okolic gór Pistoi, który leżakuje w świerkowych deskach. Zanurz kawałek chleba w oliwie ze wzgórz w pobliżu Arezzo.
Zasmakuj w przepisie według manuskryptu Leta: pieczony filet z prosiaka nadziewany ugotowanymi świńskimi mózgami, zmieszanymi z duszonymi anchois, posiekaną cielęciną, lubczykiem, pieprzem, imbirem, żółtkiem, sokiem z kwaśnych owoców, garścią orzeszków piniowych i oliwą z oliwek.
Na koniec daj się zaskoczyć latającym ciastem, czyli małym pokazem magii, w którym pod chrupiącą skórką zapieczonego ciasta schowane jest naczynie pełne żywych ptaków, które po rozkrojeniu placka wylatują z ukrycia ku radości biesiadujących.
Apetyczna powieść, w której smaki i aromaty XV-wiecznej Florencji idealnie przeplatają się z ciekawą historią życia Nina Latiniego, głównego bohatera książki. Idealna dla tych, którzy uwielbiają średniowieczne romanse oraz przygodę, ale przede wszystkim kochają kulinarne podróże.
Recenzowała Karolina Chłoń
„Apetyt” Philip Kazan
Wydawnictwo Znak