W listopadzie w dobrych księgarniach szukać można nowości od Wydawnictwa Dwie Siostry. Właśnie ukazała się „Idziemy na niedźwiedzia”, a w kolejnych dniach swoją premierę będą miały kolejno „Jejku-Jejku chce coś zmienić” oraz „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści”.
***
„Idziemy na niedźwiedzia” to wielki przebój angielskiej literatury dziecięcej – do głośnego, rytmicznego czytania i wspólnej rodzinnej zabawy.
Czwórka dzieci, tata i pies wyruszają na wyprawę w poszukiwaniu niedźwiedzia. Po drodze muszą pokonać wiele przeszkód: wysoką trawę, rzekę, błoto, las, śnieżycę… A gdy już spotkają niedźwiedzia? Przekonają się, że w przeciwnym kierunku da się je pokonać o wiele szybciej!
Prosty, rytmiczny tekst pełen wyrazów dźwiękonaśladowczych, duże ilustracje i dowcipna puenta składają się na książkę, która zapewni wspólną zabawę całej rodzinie, od najmłodszego do najstarszego.
Premiera 4 listopada.
***
Pierwszy tom przygód sympatycznego dziobaka Jejku-Jejku i jego przyjaciół. Kartonowa książka z otwieranymi okienkami.
Jejku-Jejku ma ochotę przemalować swój pokój. Tylko na jaki kolor? Jego przyjaciele – Bio, Gonia, Zibu i Papu – mają mnóstwo pomysłów. Ale ulubiony kolor może być tylko jeden…
Dzięki otwieranym okienkom wy też możecie zajrzeć we wszystkie zakamarki pokoju Jejku-Jejku!
Premiera 18 listopada.
***
Tego jeszcze nie było: męskie gotowanie w wydaniu Dwóch Sióstr!
Ozór wołowy z remuladą z selera, kacze serca z harissą, sałatka z ośmiornicy, solianka na kaca, plaster miodu z wędzoną śmietaną… To nic trudnego, gdy do wspólnego gotowania zapraszają Paweł Suwała – szef kuchni restauracji Butchery & Wine i Aleksander Baron – szef kuchni restauracjo-baru Solec 44.
Dodatkowo swoje ulubione przepisy prezentują ich dostawcy. Szalony Rzeźnik, czyli Grzegorz Kwapniewski, wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół czy tatara, a Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, poleca między innymi flaki z lina i swoją słynną zupę rybną. I jeszcze barman, czyli Julian Karewicz, serwuje oryginalne drinki, w tym – ogórkowy gin i rabarbarowe mohito.
Razem to 100 smakowitych przepisów – prawdziwie męska kuchnia. A do tego panowie okraszają przepisy barwnymi opowieściami. Jakby siedziało się z nimi przy stole.
Premiera 25 listopada
Materiały prasowe Wydawnictwo Dwie Siostry