Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Główna
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Repertuar
  • Muzyka
    • koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Literatura
    • Premiery
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Wywiady
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Recenzje
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Konkursy
    • Teatr
    • Kino
    • Literatura
    • Muzyka
    • Rozmaite
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
  • Główna
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Repertuar
  • Muzyka
    • koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Literatura
    • Premiery
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Wywiady
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Recenzje
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Konkursy
    • Teatr
    • Kino
    • Literatura
    • Muzyka
    • Rozmaite
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home subiektywnie Recenzje

Poziomki Magdy Gessler przyznane! (recenzja)

przez admin
10 marca 2017
w Recenzje, Misz-masz, Banner, subiektywnie
0
0
udostępnień
201
wyświetleń
Share on FacebookShare on Twitter

20160815_111614Uwielbiam Magdę Gessler w każdej ilości i postaci, zarówno tą szalejącą i rzucającą przedmiotami w Kuchennych Rewolucjach babę, jak i jedną z jurorek w polskiej edycji Master Chef-a. 

Uważam, że Magda Gessler robi wielką przysługę temu krajowi. W fantastyczny sposób edukuje Polaków pokazując jak powinno się jadać. Uczy, jak ważną rolę w jedzeniu odgrywa produkt, który ma być świeży i pochodzenia naturalnego, żadne tam dzioby i pazury mielone razem z mięsem czy gotowe mieszanki przypraw, które zabijają smak wszystkiego do czego tylko się je doda. I nawet jeżeli robi to w niewybredny sposób to w pełni ją usprawiedliwiam, bo może w niektórych sytuacjach i z niektórymi ludźmi po prostu inaczej się nie da? Dlatego z wielką niecierpliwością czekałam na tegoroczne Poziomki, żeby dowiedzieć się gdzie warto wybrać się na kolację w gronie przyjaciół, romantyczne tête-à-tête z chłopakiem, czy popołudniową kawę z rodzicami. I nie byłabym sobą, gdybym poprzestała tylko na czytaniu. Postanowiłam sprawdzić kilka miejsc na własnej skórze.

Wybrałam dwa regiony, bo mi do nich najbliżej: Podkarpacie, gdzie spędzałam długi weekend sierpniowy, i ukochany Kraków gdzie mieszkam od wielu, wielu już lat. Wędrowałam więc, od strony do strony, od restauracji do restauracji, w poszukiwaniu czegoś, co choć odrobinę zachęciłoby do wyjścia z domu. Nic z tego. Książka mimo, że naprawdę bardzo ładnie wydana i sama jej koncepcja zachwyca oryginalnością niestety treści zawiera niewiele. Pomijam już infantylny nieco język wypowiedzi, pełne ochów i achów. Jednak nie mogę przejść obojętnie nad największą jej wadą czyli faktem, że z tej książki niczego się nie dowiecie. Na 233 stronach Poziomek, Magda Gessler serwuje nam spis restauracji, w tym głównie najwyżej ocenianych kompleksów hotelowo-restauracyjnych z czterema i więcej gwiazdkami, na gościnę w których nie stać przeciętnego zjadacza chleba. Całość przeplatana restauracjami w których odbyły się Kuchenne Rewolucje, a na samym końcu dwie strony poświęcone linii autorskich produktów Magdy Gessler. To wszystko sprawia, że Poziomki trącają ściemą na kilometr. I aż trudno uwierzyć, że ich autorem jest Magda Gessler, bo gdyby tak było, to w Małopolsce, na Podkarpaciu i Podhalu nie królowałby hotelowe restauracje, kurorty SPA czy oczywiste krakowskie Zazie oraz Szara, ale prym wiodłyby nowo powstałe krakowskie food-trucki, a w nich kuchnia Walentego Kanii czy podkarpackie fuczki w Chacie Starych Znajomych.

Tego właśnie zabrakło mi w tej książce: lokalnej kuchni z adresami, które ją serwują. Reasumując: ładnie wydana, pełna kolorowych zdjęć książeczka do postawienia na półce obok innych ładnych kolorowych książeczek, ale na pewno nie w sekcji przewodniki.

Recenzowała: Karolina Chłoń
Autor: Magda Gessler
Tytuł: Poziomki 2016/2017
Wydawnictwo: Edipresse Książki

Tags: kulinariakuchniaprzepisygotowanieMagda GesslerPoziomki 2016/201Kuchenne Rewolucjeranking restauracji gdzie zjeśćrestauracjekrytyka kulinarnaMaster Chefkulinarnie
Poprzedni post

„Biała noc” 9. tom serii Akta Dresdena już w sprzedaży

Następny post

JULIA PIETRUCHA – koncert w auli AGH – Pawilon U2

admin

admin

Następny post
JULIA PIETRUCHA – koncert w auli AGH – Pawilon U2

JULIA PIETRUCHA - koncert w auli AGH - Pawilon U2

Facebook Instagram LinkedIn

O NAS

Jesteśmy pasjonatami, których łączy kultura: literatura, krakowskie teatry, kina, koncerty, galerie, muzea... i wiele wiele innych.



Publikujemy, patronujemy, szerzymy, głosimy o KULTURZE i KULTURĘ. Nic w Krakowie się nie zdarzy bez czujnego oka KULTURAtki!



prezes@kulturatka.pl

  • GŁÓWNA
  • O NAS
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACUJEMY
  • PROJEKTY
  • PATRONUJEMY
  • NAPISZ DO NAS
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Główna
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Repertuar
  • Muzyka
    • koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Literatura
    • Premiery
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Wywiady
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Recenzje
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Konkursy
    • Teatr
    • Kino
    • Literatura
    • Muzyka
    • Rozmaite

© 2021 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. dowiedz się więcej

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.
Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij