Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Główna
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Wywiady
  • Misz-masz
    • Premiery
    • Okiem Kulturatki
    • Recenzje
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Konkursy
    • Teatr
    • Kino
    • Literatura
    • Muzyka
    • Rozmaite
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
  • Główna
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Wywiady
  • Misz-masz
    • Premiery
    • Okiem Kulturatki
    • Recenzje
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Konkursy
    • Teatr
    • Kino
    • Literatura
    • Muzyka
    • Rozmaite
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home subiektywnie Recenzje

Kulturatka w kuchni: „Wysmakowane”, czyli dzielenie się emocjami poprzez jedzenie (recenzja)

przez admin
18 lutego 2018
w Recenzje, subiektywnie
2
udostępnień
238
wyświetleń
Share on FacebookShare on Twitter

Jedna z piękniej wydanych książek kucharskich z jakich miałam przyjemność gotować. 

O książce

Duża, solidna porcja ładnie podanych i sfotografowanych przepisów, niewyczerpane źródło inspiracji i zachęta do kulinarnych eksperymentów. Całość podzielona na dwie części: słone i słodkie, przy czym to słodkie nie zawsze bywa tak oczywiste. I wstęp, przy którym cytat z piosenki zespołu Feel nasuwa się sam: O boże i mówi tak, jak ja! Bowiem już na początku autorki bezlitośnie rozprawiają się z powszechnie i miłościwie nam panującą modą na topinambur czy krewetki tygrysie, co poczytuję sobie za obietnicę. Tak samo jak to, że według Magdy i Karoliny gotując z ich książki nie spędzę w kuchni całego popołudnia, po wcześniejszym obowiązkowym porannym maratonie po mieście w celu znalezienia nasion czegoś tam, które rosną tylko na dziesięciocentymetrowym skrawku zieleni, obowiązkowo w jakiś górach, gdzieś tam na krańcu świata. Zatem czas  zabrać się za gotowanie.

Słone

Książka jest naprawdę obszerna, a nieoczywiste połączenia składników kuszą, by przełamać konwenanse i trochę jednak w tej kuchni zaszaleć. Krem z kalafiora z popcornem, a może koreczki z camemberta w czekoladzie z pistacjami? Wreszcie (z powodu braku popcornu oraz urządzenia w którym mogłabym go godnie uprażyć), mój wybór padł na zapiekankę z kaszy gryczanej z pieczarkami i wędzoną kiełbasą oraz ciasto z pieprzem i gruszką. Muszę przyznać, że byłam bardzo ciekawa obydwu przepisów, tym bardziej, że moja druga snująca się po kuchni połowa raz po raz wyrażała szczere i głośne powątpiewanie pod adresem owej zapiekanki. Dziwne, że gruszka z pieprzem nie wzbudziły takich kontrowersji.
Nic to, czas puścić w ruch noże i obieraczki. Jedyne co zmieniłam w przepisie, a co zostało podyktowane aktualnymi zasobami w lodówce, to kiełbasę – użyłam hiszpańskiego chorizo. Bałam się też trochę o kaszę, bowiem dodaje się ją do zapiekanki surową, a jako że jestem niekwestionowaną królową niedogotowanego ryżu, to miałam solidne podstawy do obaw. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Wyszło pysznie, i nawet druga połowa zachwyciła się prostotą smaków, jak i tempem wykonania. Świetnym pomysłem było posypanie całości świeżą, poszatkowaną zieloną częścią dymki, która miło chrupała w zębach. Coś w tym jednak jest, że homo sapiens naprawdę lubi chrupać.

Słodkie

Wreszcie nadszedł czas na deser: ciasto z pieprzem i gruszką. W przygotowaniu przypomina ciasto marchewkowe, równie szybkie i łatwe, za to nie trzeba się namęczyć ze ścieraniem marchewek na tarce. Wszystko w jednej misce, wymieszać, przelać do foremki, upiec. A piecze się raptem 45 minut – w sam raz by posprzątać po obiedzie i zaparzyć świeżą porcję kofeiny. I wtedy przychodzi najtrudniejsze: cierpliwe oczekiwanie aż ciasto przestygnie.

Gorąco polecam! A jak wam mało, to zapraszam tu i tu.

Recenzowała: Karolina Chłoń
Autor: Karolina Kosowicz, Magdalena Rajchelt
Tytuł: Wysmakowane – według bloga kaszamanna.com
Wydawnictwo: Wydawnictwo Burda

 

Tags: kuchniaprzepisygotowanieKarolina KosowiczMagdalena RajcheltWysmakowane - według bloga kaszamanna.comkaszamanna.comWydawnictwo Burdakulinarnie
Poprzedni post

Znamy wyniki Plebiscytu Książka Roku 2016!

Następny post

„Siedem sióstr” – Porywająca epicka opowieść o miłości i stracie

admin

admin

Następny post
„Siedem sióstr” – Porywająca epicka opowieść o miłości i stracie

"Siedem sióstr" - Porywająca epicka opowieść o miłości i stracie

Facebook Instagram LinkedIn

O NAS

Jesteśmy pasjonatami, których łączy kultura: literatura, krakowskie teatry, kina, koncerty, galerie, muzea... i wiele wiele innych.



Publikujemy, patronujemy, szerzymy, głosimy o KULTURZE i KULTURĘ. Nic w Krakowie się nie zdarzy bez czujnego oka KULTURAtki!



prezes@kulturatka.pl

  • GŁÓWNA
  • O NAS
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACUJEMY
  • PROJEKTY
  • PATRONUJEMY
  • NAPISZ DO NAS
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Główna
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Wywiady
  • Misz-masz
    • Premiery
    • Okiem Kulturatki
    • Recenzje
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Konkursy
    • Teatr
    • Kino
    • Literatura
    • Muzyka
    • Rozmaite

© 2021 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. dowiedz się więcej

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.
Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij