Panująca moda na różnego typu diety wegetariańskie czy wegańskie oraz wydawanie własnych książek przez kulinarnych blogerów coraz mocniej ubogaca księgarniane półki, zachęcając wszystkich miłośników gotowania do śmiałego eksperymentowania we własnych kuchniach. Książka „Kuchnia roślinna dla każdego”, wpisująca się idealnie we wspomniany kanon modowy, jest książkowym debiutem autora popularnego bloga eVegan.com, Eryka Wałkowicza.
Trzeba przyznać, że autor debiutuje z mocnym przytupem, ponieważ wspomniana publikacja jest znakomitym kompendium wiedzy o wspomnianych sposobach odżywiania, przynoszącym wartościowe informacje absolutnie dla każdego. Choć z pewnością dużo chętniej i dużo częściej sięgać będą po nią roślinożercy, na książką tą może i powinien skusić się każdy kto już dawno przestał wierzyć w mit potraw roślinnych jako dań niesmacznych, niesycących i mało odkrywczych. Dość śmiało wysuwam wręcz stwierdzenie, że każdy szukający nowych, kulinarnych inspiracji nie powinien czuć się po jej lekturze zawiedziony.
W pierwszy rozdziale opisane zostały podstawowe założenia diet bezmięsnych. Możemy dowiedzieć się czym się różni np. weganizm od witarianizmu. Przeczytamy także o zdrowotnych właściwościach tychże diet oraz o tym dlaczego warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i zrezygnować z mięsa i nabiału. Wiadomości te przedstawione są w prosty, przystępny, nierozwlekły sposób. W drugim rozdziale znajdziemy już dokładny opis weganizmu. Wymienione zostały w nim produkty dozwolone i zabronione we wspomnianej diecie, przedstawione zostały sposoby na łączenie podstawowych składników w kuchni aby móc wyczarowywać zbilansowane posiłki, krótko opisano przyprawy jakie powinien zgromadzić początkujący weganin i jak zastępować mleko zwierząt roślinnymi odpowiednikami. W książce znajdziemy także kilka cennych uwag o tym co zrobić, żeby składniki zachowywały dłużej swoją świeżość oraz jakże ważne przeliczniki miar.
Na koniec zaś długo wyczekiwany gwóźdź programu – przepisy. Autor podzielił je na następujące kategorie: przepisy podstawowe, poranki i wieczory, przystawki i przekąski, obiady, słodkie, napoje. Wśród nich znajdziemy receptę m.in na pyszne dyniowe pankejki, pasztet warzywny, waniliowe mleko migdałowe, ziołowy serek z nerkowców (hummus), pory pieczone w musztardzie, gołąbki z pieczarkami i zieloną soczewicą, a nawet słodkości – czekoladowe ciastka z fasoli (rewelacja!), biszkopt bez jaj, czy orzechowe smoothie z truskawkową wkładką.
Wszystko to w połączeniu z pięknymi, smakowitymi fotografiami oraz całym bogactwem kolorów, smaków i aromatów, uzmysławia czytelnikowi, że roślinne posiłki wcale nie muszą być nudne i trudne do samodzielnego wykonania. Osobiście powiększyłabym jedynie rozdział z przepisami na obiady, czyli posiłek który osobiście uważam za najbardziej twórczy i z którym eksperymentuję najczęściej i najchętniej.
Obecnie książek tego rodzaju jest na rynku cała masa, jednak ta pozycja ma w sobie to coś, co może przekonać ludzi do zdrowszego odżywiania lub wręcz rozważenia przejścia na dietę wegetariańską. Uparci mięsożerny mogą natomiast korzystając z jej inspiracji urozmaicić swoja dietę zdrową zieleniną i szukać w niej nowych pomysłów dla swoich kulinarnych wariacji.
Autor recenzji: Agnieszka Jedynak
Autor: Eryk Wałkowicz
Tytuł: Kuchnia roślinna dla każdego
Premiera: 13 marzec 2017
Wydawnictwo: Znak