Złote łuki McDonald’s są jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli na świecie. Nie ma chyba osoby, która nie wiedziałaby, co oznaczają. Myślę, że można się również pokusić o stwierdzenie, że niewiele jest osób, które choć raz nie jadłyby w restauracji McDonald’s. Nie każdy natomiast wie, kto stoi za sukcesem tej sieci lokali typu fast food. Możemy się tego dowiedzieć z książki „Ray Kroc. Prawdziwa historia McDonald’s. Wspomnienia założyciela”, jaka ukazała się właśnie nakładem Domu Wydawniczego Rebis.
Ray Kroc to syn czeskich imigrantów, urodzonych już w Stanach Zjednoczonych, który jednak na każdym kroku podkreślał swe czeskie korzenie, jak również miłość do amerykańskiej gospodarki wolnorynkowej, jaka każdemu pozwala realizować swe, nawet najśmielsze marzenia. To właśnie on stoi za ogromnym sukcesem restauracji McDonald’s, które dziś możemy spotkać w każdym miejscu na świecie, a jego historia jest wspaniałym przykładem przejścia „od pucybuta do milionera”
Kroc wychowany został w duchu czeskich tradycji, zwłaszcza zamiłowania do czystości, jakie wielokrotnie podkreślał, a które później wcielił jako jeden z najważniejszych standardów praktykowanych w jego restauracjach. Wcześnie też zaczął swą przygodę z pracą, nie znajdując większej satysfakcji w nauce. Podejmował różne prace, wieczorami wykorzystując umiejętność i talent gry na fortepianie, odziedziczony po matce. Tak bardzo pragnął usamodzielnić się finansowo, że pracował przez większość część doby, a jego zawzięcie i determinacja, potwierdzają tylko późniejszy sukces zawodowy. Pierwsze doświadczenie w branży gastronomicznej zdobywał jako sprzedawca papierowych kubków, którą to pracę wykonywał przez trzydzieści lat. Zrezygnował z niej, by zacząć działać na własny rachunek jako handlarz multimikserów do koktajli mlecznych. Właśnie dzięki nim dotarł w 1954 roku do innowacyjnej restauracji braci McDonald w San Bernardino, gdzie posiłki przygotowywane i wydawane były wedle ściśle obliczonej, matematycznej wręcz precyzji. Każdy ruch kelnerów był przemyślany, podobnie jak sposób przygotowywania jedzenia, tak, by w jak najkrótszym czasie i przy jak najefektywniejszym wykorzystaniu przestrzeni, klient mógł otrzymać hamburgera za 15 centów. Braciom McDonald sprawnie funkcjonująca restauracja jak najbardziej wystarczała do szczęścia. Nie podzielali więc entuzjazmu Kroca, który chciał spopularyzować ten system, tworząc sieć restauracji franczyzowych.
Otrzymanie hamburgera w momencie zamawiania jest dziś dla nas czymś jak najbardziej normalnym. To jednak Ray Kroc odkrył niezwykły potencjał drzemiący w systemie opracowanym przez braci McDonald i dzięki swej ogromnej determinacji, pracy i wiary w sukces osiągnął tak wiele. „Prawdziwa historia McDonald’s” jest więc niezwykłą opowieścią o wzlotach i upadkach oraz o długiej i krętej drodze do budowania imperium Bic Maca. Została napisana przez samego Kroca w 1977 roku. Twórca sieci restauracji w bardzo przystępny i ciekawy sposób przybliża zawiłości budowania biznesu i systemu franczyzowego, popierając wszystko anegdotami ze swojego życia. Poznawanie historii jednej z najbardziej znanych marek na świeci to niezwykle fascynujące zajęcie. I nie muszą się martwić osoby, które widziały film „McImperium” z 2016 roku. Obraz Johna Lee Hancocka, oparty na książce Kroca, skupił się bowiem na samym etapie dotyczącym restauracji McDonald’s, podczas gdy Kroc we swych wspomnieniach przedstawia również lata młodości i wcześniej wykonywane zajęcia, które pomagają lepiej zrozumieć sukces, na jaki postanowił zapracować w wieku 52 lat!
„Prawdziwa historia McDonald’s” z pewnością zainteresuje zarówno fanów tych restauracji jak i przedsiębiorców dopiero rozwijających działalność lub też tych już z dużym doświadczeniem. Ray Kroc niewątpliwie jest postacią kontrowersyjną (jak każdy multimilioner), ale przede wszystkim, to człowiek, który swą ogromną pracą osiągnął tak wiele, może być więc przykładem dla każdego. Dlatego też, jego książka to nie tylko opis budowania imperium z szybkim jedzeniem, ale opowieść o tym, że każde marzenie można zrealizować. Wystarczy tylko ciężka praca i niezrażanie się porażkami!
Autor recenzji: Aleksandra Cabaj
Tytuł: Prawdziwa historia McDonald’s. Wspomnienia założyciela
Autor: Ray Kroc
Tłumaczenie: Anna Zdziemborska
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy Rebis
Data premiery: 24 października 2017