Imponująca rozmachem opowieść zapisana w przepisach, które oddają sprawiedliwość kuchni i smakom fascynującego Kaukazu – pomostu łączącego Europę z Azją.
Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja – Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw.
„Słowo Kaukasis oznacza „ośnieżony górski szczyt”. Na samym szczycie Kazbeku, w północno-wschodniej Gruzji, jest taras widokowy wyłożony przepiękną mozaiką. Wizerunki ludzi mają wyryte w kamieniu wyraźne kontury, ale ich środek stanowi układanka z pojedynczych kawałeczków, różnobarwnych i z pozoru niedobranych. Chyba nic lepiej nie symbolizuje kultury i kuchni Kaukazu. Polifonia smaków, zapachów, emocji.”
Olia Hercules (ur. 1984) – pochodzi z położonego nad Dnieprem miasta portowego Kachowka, dorastała w greckiej części Cypru, a teraz mieszka i pracuje w Londynie. Szkoliła się w prestiżowej Leiths School of Food and Wine, a potem terminowała w wielu znakomitych restauracjach (m.in. u Ottolenhiego). Doceniona przez krytyków, media i klientów jest z w tej chwili jedną najbardziej popularnych szefowych kuchni w Wielkiej Brytanii i autorką bestsellerowej książki kulinarnej „Mamuszka. Od Lwowa do Baku”, nagrodzonej prestiżową Fortnum and Mason Award.
Tytuł: Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu
Autor: Olia Hercules
Data premiery: 25 października 2017 r.
Wydawnictwo: Buchmann
Materiały prasowe: Grupa Wydawnicza Foksal