Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Recenzje
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Recenzje
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home działy główne Literatura Premiery

Biblia włoskiej kuchni | Premiera książki „Włoska sztuka dobrego gotowania” już 15 listopada

przez Agnieszka Jedynak
10 listopada 2017
w Premiery, Literatura
3
udostępnień
267
wyświetleń
Share on FacebookShare on Twitter

Spaghetti bolognese, focaccia czy sałatka caprese – włoska kuchnia to prostota, niezwykły aromat i obłędny smak. Nic dziwnego, że kocha ją cały świat. Jej tajemnice zdradza legendarny smakosz – Pellegrino Artusi. Po raz pierwszy w języku polskim ukaże się jego „Włoska sztuka dobrego gotowania”. Premiera już 15 listopada.


Pellegrino Artusi urodził się w małej włoskiej wiosce w sierpniu 1820 roku. Nie uczęszczał do żadnej szkoły kulinarnej, ale był znawcą potraw. Przez lata zgromadził niemal 800 przepisów opublikowanych w dziele życia, „La Scienzia in cucina e l’Arte di mangiar bene” – „Włoska sztuka dobrego gotowania”. Książka napisana z pasją, subtelnością i lekkością od ponad wieku objaśnia tajemnice prawdziwie włoskiego smaku dań, od antipasti po gelati.

„Włoska sztuka dobrego gotowania” to unikatowy zbiór przepisów Pellegrina Artusiego. W książce można odnaleźć dania powszechnie znane, jak klasyczne risotto, lecz również te dziś zapomniane, jak aromatyczny budyń z fenkułów czy soczyste frykando cielęce. Autor nie ogranicza się jednak do wymienienia jedynie kolejnych kroków przygotowania dania, lecz uzupełnia tekst o barwne opisy spotkań towarzyskich, włoskich zwyczajów i tradycji.

Od pierwszego wydania w 1891 roku książka Artusiego cieszy się niesłabnącą popularnością, nie tylko wśród amatorów włoskiej kuchni. Nawet najwięksi sceptycy docenią urok makaronu z sosem ze świeżych pomidorów i lampki wina. Zdaniem znanego krytyka literackiego i eseisty Gian Luigiego Beccarii, książka Artusiego „była bestsellerem w XIX wieku, a stała się longsellerem w wieku XX, tak samo jak «Serce» de Amicisa, czy «Pinokio» Collodiego. Są to dzieła, które przyczyniły się, także z punktu widzenia lingwistycznego, do zjednoczenia Włoch”. W Polsce ukazuje się w niezwykłym, oddającym ducha epoki tłumaczeniu Tessy Capponi-Borawskiej oraz Małgorzaty Jankowskiej-Buttitty.

Na jego książce wychowało się kilka pokoleń najlepszych włoskich i światowych szefów kuchni. Dzięki książce Artusiego łatwo można sobie przypomnieć, że jedzenie ma dawać radość.

Jeśli za pierwszym razem coś nie wyjdzie, to też nie ma sensu wpadać w rozpacz. Zapewniam, że przy dobrej woli i wytrwałości, w końcu się uda! Powiem więcej: moje dania winno się wciąż ulepszać, bowiem wcale nie twierdzę, że w ich przygotowaniu sam osiągnąłem szczyt doskonałości. […] z radością muszę odnotować, iż większość moich dań spotyka się z uznaniem, i że – na moje szczęście – chyba tylko nieliczni ślą mnie do diabła za swe niedyspozycje żołądkowe tudzież inne sensacje, które obyczajność każe mi przemilczeć.

  • fragment książki

Pellegrino Artusi (1820-1911) – włoski pisarz, krytyk literacki oraz smakosz. W młodości odbył wiele podróży po Półwyspie Apenińskim, towarzysząc ojcu, zamożnemu handlarzowi jedwabiem i produktami spożywczymi. Większość życia spędził we Florencji, gdzie poświęcił się dwóm największym pasjom: literaturze oraz kuchni. Jego książka kucharska „La Scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene” zyskała we Włoszech miano kultowej, doczekując się licznych wznowień.

Autor: Pellegrino Artusi

Tłumaczenie: Tessa Capponi-Borawska i Małgorzata Jankowska-Buttitta

Tytuł: „Włoska sztuka dobrego gotowania”

Premiera: 15 listopada 2017

Wydawnictwo: Muza SA

Materiały prasowe: Business & Culture

Tags: Wydawnictwo MuzaBusiness & CulturePellegrino ArtusiTessa Caponi-BorawskaMałgorzata Jankowska-ButtittaWłoska sztuka dobrego gotowania
Poprzedni post

Opowieść o odwadze, przyjaźni, męstwie i miłości w trudnych czasach insurekcji kościuszkowskiej | Premiera książki „Ryngraf”

Następny post

Pod ciemną skórą Filipin

Agnieszka Jedynak

Agnieszka Jedynak

Następny post
Pod ciemną skórą Filipin

Pod ciemną skórą Filipin

Facebook Instagram LinkedIn

O NAS

Jesteśmy pasjonatami, których łączy kultura: literatura, krakowskie teatry, kina, koncerty, galerie, muzea... i wiele wiele innych.



Publikujemy, patronujemy, szerzymy, głosimy o KULTURZE i KULTURĘ. Nic w Krakowie się nie zdarzy bez czujnego oka KULTURAtki!



prezes@kulturatka.pl

  • GŁÓWNA
  • O NAS
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACUJEMY
  • PROJEKTY
  • PATRONUJEMY
  • NAPISZ DO NAS
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Recenzje

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. dowiedz się więcej

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.
Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij