Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Repertuar
    • Premiery
    • Festiwale
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
    • Fotografia
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
  • Dla dzieci
Kulturatka.pl – wydarzenia kulturalne
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Repertuar
    • Premiery
    • Festiwale
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
    • Fotografia
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
  • Dla dzieci
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Kulturatka.pl – wydarzenia kulturalne
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Subiektywnie Recenzje

„Jedzenie, które leczy” (Recenzja)

przez Redaktor
15 grudnia 2017
w Recenzje, Literatura, Subiektywnie
Czas czytania: 3 minuty

„Każdym porem swojej skóry czułam, że ajurweda jest kompletnym, holistycznym, wiarygodnym, wielowymiarowym (również duchowym) i najbardziej logicznym (ze wszystkich, które do tego momentu poznałam) systemem medycznym” – tym zdaniem Karolina i Maciej Szaciłło zapraszają nas do zapoznania się z ich najnowszą książką, która wydana została pod koniec października nakładem Wydawnictwa Zwierciadło. Muszę przyznać, że styl życia do którego zapraszają nas autorzy książki, był mi do tej pory zupełnie obcy – nie wiedziałam, ani czym ajurweda jest, ani na czym polega. Zgodnie z tą bardzo już starą dziedziną nauki (liczącą ponad 5 tysięcy lat), Karolina i Maciej Szaciłło skomponowali, aż 80 przepisów kucharskich, które sprzyjają zdrowiu i pomagają utrzymać stan równowagi. „Jedzenie, które leczy” jest jednak nie tylko zaproszeniem do kuchni zgodnej z zasadami ajurwedy, ale także podróżą do Indii w poszukiwaniu jej korzeni.

Obszerny wstęp wyjaśnia nam, że ajurweda to nauka dotycząca całego życia. Autorzy książki w bardzo prosty i przystępny sposób przybliżają genezę tego słowa, opowiadają o swoich doświadczeniach związanych z praktykowaniem zasad tej nauki oraz komponują potrawy, które oprócz właściwości leczniczych mają również dobrze smakować. Ich przepisy zostały odpowiednio dobrane do poszczególnych „doszy” (czyli energii), z których składa się nasza „konstytucja”. Opisują oni nie tylko sposób przyrządzania poszczególnych dań, ale również podpowiadają co należy jeść, oraz czego unikać w codziennym menu – mając cały czas na uwadze swoją dominującą doszę (określimy ją rozwiązując test przygotowany przez autorów książki). Ajurweda, dodatkowo proponuje konkretne godziny spożywania posiłków, oraz podkreśla że aby osiągnąć harmonię ważna jest nie tylko dieta, ale również joga oraz medytacja. Nauka ta  rozpatruje zdrowie na poziomie umysłowym, fizycznym, duchowym oraz społecznym, dlatego potrawy zaproponowane przez Karolinę i Macieja Szaciłło składają się wyłącznie z naturalnych i świeżych produktów.

Wszystkie przepisy, które znajdziemy w książce są bezmięsne – potrawy wyłącznie wegetariańskie (niektóre również wegańskie) – ale bardzo sycące, opracowane w dwóch wariantach: jesienno-zimowym oraz wiosenno-letnim. Do ich przygotowania nie potrzebujemy jednak jakichś niezwykłych, drogich czy trudno dostępnych produktów (choć tych najbardziej wartościowych i naturalnych nie znajdziemy zapewne w zwykłym sklepie). Sposób przyrządzenia potraw jest łatwy i szybki, a podane w książce uwagi (stopień trudności, czas przygotowania oraz wielkość porcji) adekwatne do opisu. Smak dań, które udało mi się do tej pory przygotować (ryż kokosowy z kremem z marchwi oraz paneer ze szpinakiem i ryżem Basmati), niestety mnie osobiście nie zachwycił. Smakują podobnie, ich struktura również znacząco się od siebie nie różni i raczej nie będą to dania na długo zapamiętane czy często przeze mnie przygotowywane. Kuchnia ajurwedyjska mnie osobiście nie przekonała – nie okazała się ona niebem dla mojego podniebienia (dla właściwości zdrowotnych polecam, dla radości płynącej z odkrycia nowego smaku już niekoniecznie). Chętnie jednak sięgnę po inne książki autorstwa tej pary, bo choć kuchnia ajurwedyjska nie trafiła na listę moich ulubionych, to zachęciła mnie do wypróbowania i odkrycia nowych smaków.

Nie da się ukryć, że Karolina i Maciej Szaciłło są kompletnie zafiksowani na punkcie zdrowego odżywiania i przekazują bardzo rzetelną i fachową wiedzę w tym zakresie. W dobie dzisiejszych czasów szczególną uwagę powinniśmy zwracać na wszystkie produkty, które wrzucamy do naszego codziennego menu, a dzięki książce „Jedzenie, które leczy” dowiemy się na co zwracać uwagę, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem.

Autorka recenzji: Magdalena Liszka

Tytuł: Jedzenie, które leczy

Autor: Karolina i Maciej Szaciłło

Data premiery: 25 października 2017 r.

Wydawnictwo: Zwierciadło

 

Tags: Wydawnictwo ZwierciadłoKarolina i Maciej SzaciłłoJedzenie które leczyAjurwedadosza
Poprzedni post

REPERTUAR – KIJÓW.CENTRUM 15 GRUDNIA- 21 GRUDNIA 2017

Następny post

TEATR BARAKAH W STYCZNIU

Redaktor

Redaktor

Następny post
TEATR BARAKAH W STYCZNIU

TEATR BARAKAH W STYCZNIU

Facebook Instagram LinkedIn

O NAS

Jesteśmy pasjonatami, których łączy kultura: literatura, krakowskie teatry, kina, koncerty, galerie, muzea... i wiele wiele innych.



Publikujemy, patronujemy, szerzymy, głosimy o KULTURZE i KULTURĘ. Nic w Krakowie się nie zdarzy bez czujnego oka KULTURAtki!



prezes@kulturatka.pl

  • GŁÓWNA
  • O NAS
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACUJEMY
  • PROJEKTY
  • PATRONUJEMY
  • NAPISZ DO NAS
Zaakceptuj ciasteczka

Używamy plików cookie, aby strona działała sprawnie i dopasowywała się do Ciebie. Możesz zaakceptować wszystkie lub zmienić ustawienia w każdej chwili.

Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Zmień preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Repertuar
    • Premiery
    • Festiwale
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
    • Fotografia
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
  • Dla dzieci

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.