Mary Frances Kennedy Fisher to amerykańska pisarka, autorka książek kulinarnych, podróżniczych i wspomnieniowych. Wiodła burzliwe życie, podążając za swymi pasjami: miłością, literaturą i jedzeniem. Historię jej życia przybliża nam powieść pt. „Smaki miłości” napisana przez Ashley Warlick na podstawie biografii M.F.K. Fisher.
Mary Frances, córka bogatego przedsiębiorcy i filantropa oraz żona ubogiego pisarza i wykładowcy uniwersyteckiego mieszka wraz z mężem Alem w Los Angeles. Prowadzi dom, przygotowuje wymyślne potrawy ze skromnego budżetu, pomaga mężowi w pracy, sama zaś próbuje swych sił jako pisarka, powoli odnosząc sukcesy. W literackich ambicjach wspiera i motywuje ją Tim, najbliższy przyjaciel Ala, mąż bowiem nie może pogodzić się z sukcesami Mary Frances, gdy sam cierpi na niemoc twórczą. Młoda kobieta, szukająca zmysłowych doznań w życiu, wdaje się w romans z żonatym Timem. Początkowo wikła wszystkich w skomplikowany układ dwóch małżeństw, by stopniowo dążyć do wyzwolenia siebie, męża i kochanka, pozostając przy tym wierną przede wszystkim sobie.
Ashley Warlick skupia się na esencjach i smakach – prezentuje czytelnikowi wydarzenia z życia Mary Frances w nielinearny sposób, przeplatając czas akcji, by ukazać najważniejsze emocje i doświadczenia pisarki. Duży nacisk kładzie na opisie romansu z Timem oraz problemach małżeńskich z Alem, tworząc portret kobiety ambitnej, pragnącej od życia czegoś niezwykłego i głębokiego. Nie mogąc znaleźć tego w związku z mężem, Mary Frances decyduje się zerwać z konwenansami i szukać nowych doznań.
Warlick przywołuje także wybiórczo wydarzenia z przeszłości Mary Frances, z okresu tuż po jej ślubie z Alem, kiedy wyjechali do Francji i mieszkali w Dijon. Wtedy, późniejsza autorka książek kulinarnych, poznała nowe smaki i nauczyła się celebrować posiłki. Jedzenie stało się dla niej nie tylko potrzebą ciała, ale zaspokojeniem zmysłów. Niestety, u Warlick, jakże istotny w życiu Fisher aspekt jedzenia, zostaje sprowadzony do pobieżnych opisów przygotowania kolacji czy podwieczorku, urozmaicony co jakiś czas bardziej szczegółowym przybliżaniem spożywania wykwintnych dań. Fragmenty te jednak zdają się odstawać od całości i czytelnik nie znający życia głównej bohaterki przeoczy je lub uzna za nieistotne skupianie się na jedzeniu.
Warlick główny nacisk kładzie na opisie Mary Frances jako kobiety – młodej, wciąż poszukującej siebie oraz doznań, które pomogą jej odkryć własne potrzeby. Można odnieść więc wrażenie, że najważniejsze w życiu bohaterki są jej związki z mężem i kochankiem. Czując przywiązanie do tego pierwszego stara się ratować małżeństwo, co nie przeszkadza jej rozpocząć namiętny romans z najlepszym przyjacielem męża. Zamiast więc wciągającej biografii młodej pisarki, czytelnik otrzymuje opis rozterek mężatki i kochanki.
Należy jednak przyznać, że Mary Frances była intrygującą postacią, z której życiorysem warto się zapoznać. Książka Warlick ułatwia to zadanie polskiemu czytelnikowi, przybliżając portret kobiety, która pisząc o głodzie, chciała wyrazić swe pragnienie ciepła i miłości, miała odwagę realizować marzenia i dążyć do zaspokojenia wszystkich zmysłów.
Autor recenzji: Aleksandra Cabaj
Tytuł: Smaki miłości
Autor: Ashley Warlick
Tłumaczenie: Mateusz Borowski
Wydawnictwo: Znak
Data premiery: 31.01.2018r.