Śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia. Choć w tej kwestii toczy się sporo dyskusji, a naukowcy wciąż spierają się o prawdziwość tego stwierdzenia, dla większości ludzi nie ma jednak większego znaczenia co na ten temat mówią badania. Wszystko, bowiem zależy od indywidualnych preferencji i upodobań danego człowieka.
Ponieważ sama, każdy dzień rozpoczynam od sycącego śniadania – staram się, aby było ono zarówno smaczne, jak i pełnowartościowe. Z olbrzymią ciekawością sięgnęłam, więc po książkę „Wszystkie poranki świata”, która nakładem wydawnictwa Buchmann ukazała się na księgarnianych półkach. To dzięki niej przeniosłam się w przeróżne, odległe zakątki świata i poznałam tradycyjne smaki, którymi ludzie rozpoczynają dzień w danym kraju.
Elisa Paganelli oraz Laura Ascari, przygotowały kuszące przepisy na śniadania, które śmiało mogą być przyrządzane nie tylko rankiem, ale również późniejszą porą. Tak dla przykładu w książce znajdziemy wiele pomysłów na słodkie przekąski, które idealnie będą się komponowały z popołudniową kawą lub nadawały na wieczorne przyjęcia. Przepiękne zdjęcia dołączone do każdego przepisu dodatkowo zachęcają i kuszą, aby przygotować je samodzielnie w swoim domu. Jest to ogromny plus tej książki, bo oprócz przepisów znajdziemy w niej ilustracje, jak dana potrawa powinna wyglądać. Składniki są podane w odpowiednich proporcjach, nie są zbyt skomplikowane i raczej łatwo dostępne w sklepach (większość z tych produktów znajdziemy w swojej kuchni, bez zbędnego wychodzenia z domu). Przepisy są proste, w większości szybkie do przygotowania (czas potrzebny do przyrządzenia, każdego dania podany jest w książce) i nie wymagają od nas wielkich umiejętności kucharskich. Niektóre potrawy, przekąski, czy ciasta mnie zaskoczyły i pierwszy raz spotkałam się z takim połączeniem smaków, inne natomiast były mi dobrze znane i bardziej popularne (bo chyba każdy jadł w swoim życiu jajecznicę, choć nie każdy kosztował jej w nieco innym wydaniu – z dodatkiem papryki chili oraz kilku innych składników, które nadają jej całkiem oryginalnego smaku). Zaskoczył mnie również przepis na muffiny z patelni, bardzo prosty do przygotowania, szybki i niezwykle smaczny.
„Wszystkie poranki świata”, to książka która na pewno wyróżnia się przepięknym wydaniem – bogate ilustracje, twarda oprawa i grube kartki nie tylko przyciągają uwagę, ale również pozwalają na jej wielokrotne użytkowanie. Odkrywanie nowych smaków może być przygodą, a dzięki Elisie Paganelli oraz Laurze Ascari możecie zaskoczyć swoich domowników i zabrać ich w podróż do odległych zakątków świata, serwując im na talerzu smaki danego kraju.
Autor recenzji: Magdalena Liszka
Autor: Elisa Paganelli, Laura Ascari
Tytuł: Wszystkie poranki świata
Premiera: 28 luty 2018
Wydawnictwo: Buchmann