Sylwia Majcher wypowiedziała wojnę przeciwko marnowaniu jedzenia. W swojej książce „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku”, pokazuje i uczy jak w prosty sposób przyrządzić posiłki z tego, co zostało w naszej lodówce i kuchennych szafkach. Kiedy nie wiesz co zrobić z produktem, któremu kończy się data ważności, albo kiedy kolejny dzień z rzędu jesz to samo danie (bo nie masz pomysłu w jaki sposób wykorzystać zaczęte już w domu składniki), sięgnij po książkę Sylwii Majcher, a zrozumiesz popełniane dotąd błędy i nauczysz się jak z głową planować zakupy żywnościowe. Co więcej, dzięki tek książce poznasz wiele ciekawych przepisów i dowiesz się – dosłownie – jak stworzyć „coś” z „niczego”.
Jak, więc nie marnować jedzenia?
Wielu ludzi wybiera się na zakupy raz w tygodniu, jednocześnie kompletnie nie zastanawiając się czego potrzebują i jakie składniki będą im potrzebne do przygotowania posiłku. Tym samym kupują na zapas, nabywają produkty w dużych ilościach, nieumiejętnie je przechowują, a po zepsuciu wyrzucają. Planowanie, to podstawowy klucz do sukcesu w wielu aspektach, również istotny podczas codziennych zakupów. Przede wszystkim musimy wiedzieć, co mamy w lodówce (nie dublować produktów, których i tak nie zdążymy zjeść przed upływem daty ich ważności), umiejętnie planować posiłki oraz nauczyć się przechowywania, przetwarzania oraz wykorzystywania resztek. Sylwia Majcher radzi, aby przede wszystkim robić listę zakupów, a dodatkowo uczy w jaki sposób należy to robić. Pokazuje jak ograniczać kupowanie oraz jak trzymać się swojego żywieniowego planu. Udziela niezliczonych wskazówek dotyczących przechowywania produktów (wskazuje te, które psują się szybciej), ich mrożenia, pasteryzowania, suszenia, kiszenia oraz ogólnie wykorzystywania. Ważne jest nie tylko to ile kupujemy, ale również gdzie kupujemy i w jaki sposób je wybieramy.
„Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku” to książka, w której znajdziemy wiele cennych wskazówek, oraz smacznych przepisów. Odnajdziemy w niej pomysły na to, jak wykorzystać pozostałości i tworzyć z nich wyśmienite posiłki. Będziecie zaskoczeni, kiedy poznacie możliwości wykorzystania w swojej kuchni pieczywa, oraz licznych sposobach jego podania (na ciepło-zimno, z warzywami, w sosie, z puddingiem i nie tylko). Każdy przepis wzbogacony został wspaniałymi zdjęciami, które pokazują jak wyglądają poszczególne dania. Należy tutaj zaznaczyć, że książka jest przepięknie wydana, w twardej oprawie – co dla każdego kucharza ma spore znaczenie – można ją użytkować bez obaw zniszczenia, a dodatkowo pięknie prezentuje się na półce. Przepisy zostały urozmaicone krótkimi ciekawostkami o danej potrawie, poniżej których znajdziemy potrzebne do przygotowania posiłku składniki wraz ze sposobem ich przyrządzenia. Na początku jednak, ciężko mi było zrozumieć i odnaleźć się w poszczególnych przepisach – zdecydowanie w książce brakuje podania konkretnych ilości składników potrzebnych do przygotowania niektórych potraw (choć z założenia wykorzystujemy resztki, które mamy w lodówce, to jednak podane proporcje bardzo ułatwiają gotowanie). Ponadto, niektóre przepisy nie były do końca jasne i w pełni spójne – zastanawiałam się czy użyte przez autorkę słowo „zapiekać” oznacza włożenie dania do piekarnika, czy też podsmażanie go na patelni. Ostatecznie, nie przeszkodziło to jednak w jego przyrządzeniu i wyśmienicie smakowało .
Książkę, bez wątpienia polecam nie tylko miłośnikom gotowania, ale również wszystkim tym, którzy gotować nie potrafią (również nie wiedzą jak robić zakupy oraz jak ograniczać kupowanie). Znajdziemy w niej mnóstwo pysznych i prostych przepisów, które samodzielnie możemy przygotować w swoim domu, a dodatkowo nauczymy się wykorzystywać resztki jedzenia, które znajdują się w naszej lodówce.
Autor recenzji: Magdalena Liszka
Tytuł: Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku
Autor: Sylwia Majcher
Data premiery: 14 marca
Wydawnictwo: Buchmann