Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Działy główne Literatura

Klucz do długowieczności | „Okinawafood” Laure Kié i dr Kathy Bonan

przez Agnieszka Jedynak
15 maja 2018
w Literatura
2
udostępnień
240
wyświetleń
Share on FacebookShare on Twitter

Okinawa to „wyspa stulatków”. Liczne badania wykazały, że mieszkańcy tej japońskiej wyspy żyją dłużej niż ludzie gdziekolwiek na świecie. Rzadziej chorują, wolniej się starzeją i do późnej starości są aktywni. To zasługa odpowiedniego sposobu życia oraz diety. Książka „Okinawafood” Laure Kié i dr Kathy Bonan prezentuje sekrety odżywiania, które wpływa na przedłużenie życia w zdrowiu. Premiera już 16 maja.

Archipelag Okinawa, usytuowany na południu Japonii, to rekordzista świata, jeśli chodzi o liczbę mieszkających tam stulatków. Starsi mieszkańcy Okinawy dużo rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, cukrzycę, otyłość lub przypadłości wieku podeszłego (nadciśnienie tętnicze czy rak prostaty). W porównaniu z mieszkańcami innych krajów uprzemysłowionych dotyka ich o jedną czwartą mniej zawałów i nowotworów piersi. Starsi Okinawczycy mają wyjątkowo młode tętnice oraz zadziwiająco niski jak na swój wiek poziom cholesterolu. Ich długowieczność tylko w 20-30 procentach zależy od genów, a jej prawdziwy sekret tkwi głównie w sposobie odżywiania, co oznacza, że przy przestrzeganiu odpowiednich zasad każdy ma szansę zbliżyć się do wieku stu lat.

„Dieta okinawska” stała się w ciągu kilku lat „biblią” dietetyków. Dziesiątki publikacji zaczęły podkreślać jej zalety. Zachowana jest w niej równowaga między spożywaniem węglowodanów, tłuszczów i białek, a dużo miejsca zarezerwowano też dla antyoksydantów, kwasów Omega 3, a także dla magnezu.

„Okinawafood” to nie tylko zbiór wskazówek, które pokazują, jakie nawyki żywieniowe należy wdrożyć, aby przywrócić do diety równowagę przy użyciu produktów dostępnych w każdej szerokości geograficznej, ale również zestaw przepisów na pyszne dania wpływające  na przedłużenie życia. Autorki pokazują, jak przyrządzić m.in. tatara z alg, smoothie z zielonej herbaty, tofu z miodem i figami, japoński omlet z algami, zupę z buraków i migdałów oraz napoje przeciwdziałające starzeniu. Wyjaśniają również szczegółowo, w jaki sposób używać cennych i łatwo dostępnych produktów, których zazwyczaj się nie docenia albo nie potrafi zastosować.

Laure Kié – autorka książek o kuchni japońskiej i wegetariańskiej, urodzona w Tokio córka Japonki i Francuza. Dzięki swym licznym podróżom do Japonii, na Okinawę, miała sposobność poznać bogactwo kultury kulinarnej tego archipelagu, czym się z radością dzieli.

dr Kathy Bonan – dietetyczka od ponad 20 lat. Autorka wielu poradników na temat odżywiania i dietetyki (m.in. „Sekrety siły magnezu”).

 

Autor:  Laure Kié, Kathy Bonan

Tytuł: „Okinawafood”

Tłumaczenie:  Julia  Celer-Szczepaniak

Data premiery:  16.05.2018 r.

Wydawnictwo : MUZA SA

Materiały prasowe: Business & Culture

Tags: MUZA SABusiness & CultureLaure KiéKathy BonanOkinawafoodJulia Celer-Szczepaniak
Poprzedni post

Goście 58. Krakowskiego Festiwalu Filmowego

Następny post

Napad Rzymu na Kraków!

Agnieszka Jedynak

Agnieszka Jedynak

Następny post
Napad Rzymu na Kraków!

Napad Rzymu na Kraków!

Facebook Instagram LinkedIn

O NAS

Jesteśmy pasjonatami, których łączy kultura: literatura, krakowskie teatry, kina, koncerty, galerie, muzea... i wiele wiele innych.



Publikujemy, patronujemy, szerzymy, głosimy o KULTURZE i KULTURĘ. Nic w Krakowie się nie zdarzy bez czujnego oka KULTURAtki!



prezes@kulturatka.pl

  • GŁÓWNA
  • O NAS
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACUJEMY
  • PROJEKTY
  • PATRONUJEMY
  • NAPISZ DO NAS
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. dowiedz się więcej

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.
Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij