„Zielnik – jedzenie i domowe kuracje z łona natury” Lisen Sundgren to piękny przewodnik po roślinach, który warto mieć i wykorzystywać zarówno w kuchni jak i w dbaniu o własny organizm i ciało.
Codziennie kiedy sprawdzam informacje w Internecie, zaglądam do księgarni, idę na zakupy, „krzyczą” do mnie ze wszystkich stron hasła dotyczące zdrowego trybu życia, odżywiania, pielęgnacji. Społeczna mania „bycia fit”, doszła do absurdu, w którym ciężko już się odnaleźć i racjonalnie ocenić co jest dla nas dobre a co złe. Na szczęście z pomocą przychodzi Lisen Sundgren, która w racjonalny i przejrzysty sposób proponuje nam zdrowe i dostępne rozwiązania, aby urozmaicić potrawy, wzmocnić swój organizm, walczyć z chorobą lub stworzyć własny krem lub peeling. Wszystko to dopełnione jest pięknymi ilustracjami stworzonymi przez Nadię Nörbom, które pomagają w odnalezieniu ziół oraz cieszą oko.
Książka podzielona jest na trzy części. W pierwszej możemy dowiedzieć się trochę o życiu i zainteresowaniach pisarki, a także znajdziemy przydatne rady dotyczące pozyskiwania, suszenia, mrożenia roślin dziko rosnących. Druga i najobszerniejsza część dotyczy charakterystyki roślin. Dowiemy się jakie są ich pełne nazwy w języku polskim i łacińskim, do jakiej rodziny należą i jak smakują lub pachną. Następnie autorka prezentuje ich cechy, wskazuje miejsce gdzie możemy je spotkać i informuje jak je zbierać. Dodatkowo możemy w praktyce przekonać się o ich dobrodziejstwach, czyli jak je wykorzystać w kuchni, domowej apteczce i spiżarni. Dzięki wszystkim tym informacjom, możemy w bezpieczny sposób korzystać z przyrody. Cennymi wskazówkami są też wzmianki o osobach, które danych roślin powinny unikać np. z powodu alergii. Ostatni dział stanowią różnorodne przepisy. Lisen Sundgren wzięła pod uwagę preferencje czytelników, dzięki czemu możemy przygotować zarówno obiady, przekąski, sosy, jak i słodkości, soki czy smoothies. W tym dziale znajdziemy także zastosowanie ziół w pielęgnacji ciała.
Książka to kompendium wiedzy o roślinach. Oswaja z przyrodą i zachęca do korzystania z niej. Przyda się wszystkim, zarówno tym, którzy interesują się zdrowiem, gotowaniem i pielęgnacją, jak i osobom wymagającym, szukającym walorów estetycznych i smakowych.
Autor recenzji: Ewa Kalita
Autor: Lisen Sundgren
Tytuł: „Zielnik – jedzenie i domowe kuracje z łona natury”
Premiera: 23.05.2018
Wydawnictwo: Marginesy