Naturalnie i dietetycznie – chyba każdy chciałby tak gotować! I choć dzięki swojemu wegetarianizmowi wychodzi mi to całkiem nieźle, to zawsze mam poczucie, że mogłoby być lepiej. Otóż wygląda na to, że będzie – odkąd do mojej kuchennej biblioteczki dołączyła najnowsza książka Sarah Britton z Wydawnictwa Marginesy, mam spore nadzieje na to, że najbliższe miesiące na moim talerzu będą bardzo zdrowe!
Autorka zaczyna od kilku cennych porad: kwaśne łącz ze słodkim (kto jeszcze nie odkrył połączenia szczypty cukru z sosem pomidorowym?), nie bój się mrożenia (nie tylko wody na kostki lodu) i dodaje odwagi na drodze do marynowania składników. Znajdziemy tutaj też wskazówki odnoszące się do kupowania i przechowywania produktów pierwszej potrzeby, jak sól, chleb czy mąka. Potem jest już tylko lepiej – czyli zaczynają się przepisy!
Co mnie zainteresowało na pierwszy ogień? Postanowiłam przetestować zupę brokułową z bazylią – ponieważ na moim parapecie to zioło kwitnie jak szalone, dodatkowe zakupy nie były konieczne. Jest do bólu prosto i zaskakująco smacznie – sezamowa sól, którą znajdziemy na liście składników, okazuje się robić różnicę!
Na danie główne wybrałam bataty – uwielbiam ich słodkawy smak. Wystarczy je zapiec, zrobić cytrynowo-czosnkowy dressing i dodać resztę warzyw. Po dwóch kwadransach można cieszyć się zdrowym obiadem, który bardzo szybko znika z talerza…
Mój deser stanowiło lekkie ciasto z płatków owsianych, jagód i wiórek kokosowych. Trochę nie wierzyłam w taką kombinację smaków – zupełnie niepotrzebnie jak się okazało. Wyszło lekko, bez tony cukru, ekspresowo i pysznie. Czy Wam także obecność pełnoziarnistej mąki usprawiedliwia zjedzenie słodkości? Na to ciasto nie trzeba przyzwolenia od swojego trenera!
Jeśli ktoś jeszcze szuka swojej kulinarnej ścieżki, a nie chciałby zawieźć się trudnością zdrowych przepisów – zdecydowanie polecam tą książkę. Są tu szybkie przekąski, pełnowartościowe zupy, sałatki i sporo pomysłów na naprawdę łatwe w przygotowaniu posiłki. Nie przeraża lista składników (większość to produkty z każdego warzywniaka), ani stopień skomplikowania czy długi czas pracy w kuchni. Zdecydowanie te przepisy trafiły przez żołądek, do mojego serca!
Autor recenzji: Małgorzata Świerad
Tytuł: „Naturalnie i zdrowo. Kuchnia z łatwo dostępnych składników”
Autor: Sarah Britton
Data premiery: 2018 r.
Wydawnictwo: Marginesy