Słodkie i wytrawne, pyszne i zdrowe. Takie są przepisy w Zdrowych przetworach – najnowszej książce Jolanty Naklickiej – Kleser. Tę najsmakowitszą premierę książkową przełomu lata i jesieni – sezonu przetworów, musi mieć każdy, kto chce cieszyć się domowymi pysznościami przez cały rok. Wśród 80 przepisów na przetwory znajdą się konfitury, kiszonki, pesto, a także przydatne w kuchni dodatki jak oliwy, ekstrakty z wanilii
i wiele, wiele innych.
Ciesz się pysznymi smakami domowej roboty przez cały rok. Premiera książki Zdrowe przetwory już 22 sierpnia 2018.
Bez względu na to czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi przetworami własnej roboty, czy masz już doświadczenie, ale chcesz wprowadzić zdrowsze rozwiązana do swoich słoików, Zdrowe przetwory są dla ciebie! Jolanta Naklicka-Kleser zaprasza wszystkich do czasów swojego dzieciństwa, gdzie, jako mała dziewczynka przyglądała się na wsi całemu procesowi wekowania i sezonowości, a także w wyprawę po smakach, które odkrywała podczas swoich podróży w najdalsze kierunku świata.
W książce Zdrowe przetwory znajdą coś dla siebie zarówno miłośnicy tradycyjnych receptur, jak i poszukiwacze ich nowych odsłon. Ponadto autorka wzbogaci listę przetworów przepisami na swoje autorskie przysmaki. Od teraz w twojej spiżarni zagoszczą m.in. ekspresowy dżem truskawkowy z chia, pesto z czosnku niedźwiedziego lub chutney z jabłek z czerwonym pieprzem i rozmarynem, eliksir z kurkumy, imbiru i miodu na przeziębienie. Oprócz tego – garść przepisów na oliwy smakowe, octy owocowe, kompozycje przypraw z suszonych ziół, pudry warzywne i owocowe. Książka Zdrowe przetwory jest nie tylko zdrową, ale także nowoczesną odsłoną procesu przygotowania przetworów. Zawiera przepisy, przy których nie trzeba stać godzinami i pilnować by się nie przypaliły – domowy dżem z chia przygotujesz w kilkanaście minut. Domowe pesto z czosnku niedźwiedziego powstanie zaledwie w ciągu kilku minut.
Wszystkie przepisy w książce Zdrowe przetwory nie zawierają cukru. Autorka doradzi, kiedy stosować syrop klonowy, a kiedy lepszym pomysłem jest mód lub pektyna jabłkowa – nie musisz więc eksperymentować ani dochodzić do najlepszych rozwiązań metodą prób i błędów. Nabieraj zdrowych umiejętności od początku lub pozwól autorce towarzyszyć ci podczas wprowadzania zdrowych zmian.
Autor: Jolanta Naklicka – Kleser
Tytuł: Zdrowe przetwory
Premiera: 22 sierpnia 2018
Materiały prasowe: Wydawnictwo Zwierciadło