OPOWIEŚĆ ZAKLĘTA W PRZEPISACH czyli gawędy o jedzeniu Marii Iwaszkiewicz – córki Jarosława.
W Kuchni Iwaszkiewiczów powracamy do tradycji, do smaków i zapachów dzieciństwa. Poznajemy przepisy na takie dania, jak kura po literacku, sałatka z płytkiego morza, litewskie szałtanosy, sos jałowcy, czy magdalenki. Ale dzięki książce przeniesiemy się także do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów, gdzie przy wspólnym stole zasiadali Leon Schiller, Parandowscy, Horzycowie czy Krzysztof Kamil Baczyński, potrawy serwowała ulubiona kucharka Pawłowa, a Maria ze swadą wspomina spotkania z Witkacym i Makuszyńskim.
Maria Iwaszkiewicz– córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Książka Kuchnia Iwaszkiewiczów to połączenie książek Gawędy o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu, Gawędy o przyjęciach.
Materiały prasowe: Wydawnictwo Znak