Smaczne dania, wartościowe posiłki, proste składniki – tego potrzebuje pacjent zmagający się z jedną z najbardziej przewrotnych i indywidualnych chorób, jaką jest nowotwór. I taka dieta jest możliwa. Autorka jest specjalistką onkologii klinicznej, zajmującą się m.in. zagadnieniami związanymi z żywieniem. Proponuje łatwe w przygotowaniu, cieszące oko dania, które uwzględniają wiele dolegliwości, jakie na co dzień trapią chorego. Chodzi o to, by dostarczać organizmowi wiele potrzebnych składników, przełamać niechęć, apatię i ból. Książka w rzeczowy, usystematyzowany sposób daje ogólne wskazania co do tego, czym się kierować, dobierając produkty do posiłków. Nie ma jednego złotego środka działającego uzdrawiająco, ale zbilansowana, dopasowana do potrzeb dieta wspiera leczenie i bardzo pomaga znosić dolegliwości wywołane chorobą.
Czytelnicy znajdą tu wiele przykładów właściwego i zróżnicowanego odżywiania, które – z jednej strony – porządkują problemy dietetyczne u chorych na nowotwory oraz – z drugiej strony – są przedstawione w bardzo atrakcyjny sposób.
prof. dr hab. Maciej Krzakowski, Krajowy Konsultant ds. Onkologii Klinicznej
Aleksandra Kapała – lekarka, specjalistka onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych. Pracuje w Centrum Onkologii – Instytucie im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie, w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi, tam też prowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy. Od lat działa w Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, gdzie obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Sekcji Onkologii Klinicznej.
Autor: Lek. Aleksandra Kapała
Tytuł: „Dieta w chorobie nowotworowej”
Premiera: 03.10.2018
Materiały prasowe: Wydawnictwo Buchmann