Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Repertuar
    • Premiery
    • Festiwale
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
    • Fotografia
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
  • Dla dzieci
Kulturatka.pl – wydarzenia kulturalne
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Repertuar
    • Premiery
    • Festiwale
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
    • Fotografia
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
  • Dla dzieci
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Kulturatka.pl – wydarzenia kulturalne
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Subiektywnie Recenzje

Sposoby podania jajka (Recenzja)

przez Redaktor
28 października 2018
w Recenzje, Literatura, Subiektywnie
Czas czytania: 3 minuty

Jajka dostarczają nam wiele cennych witamin, a oprócz tego stanowią podstawę mnóstwa potraw. Pomysły na nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej zostały zaprezentowane w najnowszej książce Kasi i Zosi Pilitowskich, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann.

Jajka na miękko, na twardo, czy choćby smażone bardzo często goszczą w wielu domach i są podstawą tradycyjnych śniadań oraz kolacji. Bardzo pożywne, smaczne, lekkostrawne oraz niskokaloryczne, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Autorki książki pt. „Jajko”, to kobiety, które oprócz więzów krwi łączy również gotowanie. Uwielbiają śniadania i przedstawiają pomysły na pierwszy posiłek niezależenie od pory dnia.

Książka została podzielona na pięć części – pierwsza z nich to wstęp, w którym poznamy najprostsze metody przygotowania jajek. Kilka ciekawych trików, takich jak szybki sposób na obieranie hurtowej ilości ugotowanych na twardo jaj, różne wersje podania jajecznicy albo pomysły na sosy, których głównym składnikiem są właśnie jajka zostały w książce opisane i urozmaicone kolorowymi zdjęciami. Przepisy, które raczej każdy zna, choć zawsze istnieje szansa nauki czegoś nowego.

Śniadanie od rana do wieczora, to kolejna część książki, w której poznamy proste przepisy na pożywne potrawy – tradycyjna szakszuka, zielona frittata, tortilla z ziemniakami, placuszki chlebowe z serem feta i wiele, wiele innych sposobów podania jajka. Wszystko i nic – jajko na słono, słodko, smażone, pieczone i gotowane, z różnymi przyprawami i dodatkami. Choć jest to rozdział śniadaniowy, śmiało możemy wykorzystać część zawartych w nim przepisów na inne pory dnia. Do każdej propozycji dania dołączone zostało zdjęcie, dzięki czemu widzimy jak powinno ono faktycznie wyglądać.

Kolejny rozdział to przepisy na naleśniki, czyli różne placki na słodko, słono i ostro, szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne, a także zupy. Ciekawe, oryginalne, pożywne, do przygotowania których zostały wykorzystane różne składniki – w tym głównie warzywa oraz oczywiście jajka. Są to przepisy na ciepło, choć śmiało można je również spożywać kiedy będą zimne.

I ostatnią część stanowią słodkości, które – jak same autorki się do tego przyznały – nie należą do ich ulubionej kategorii kulinarnej. Zawarte w książce przepisy są, więc proste i raczej trudno je zepsuć – każdy powinien sobie z nimi poradzić.

Wszystkie przepisy, które znajdziemy w książce Kasi i Zosi (a jest ich naprawdę sporo) bazują na jajkach. Znajdziemy w niej pomysły nie tylko na śniadania, ale również na obiady, kolacje, w tym również desery i inne przekąski. Każdy powinien znaleźć w niej coś dla siebie, bowiem sposobów podanie jajka jest naprawdę bezliku. Miłośnicy jajek na pewno będą zachwyceni, i każdy może w książce znaleźć przepis, który śmiało wprowadzi do swojego codziennego menu. Książka jest kolorowa i bardzo czytelna. Oczywiście plus za zdjęcia, które dołączone zostały do każdego przepisu, bo to zawsze czyni go ciekawszym. Fajnym pomysłem jest również indeks znajdujący się na samym końcu książki, w którym łatwo i szybko możemy znaleźć pomysły na dania z wykorzystaniem jajka. Autorki swojej książki zawarły w niej naprawdę dużo pomysłów na różne potrawy, co jest ogromnym plusem, gdyż książki kucharskie w dzisiejszych czasach dość często bywają okrojone i ubogie w przepisy. Myślę, że będzie to jedna z moich ulubionych książek kulinarnych – bez wyszukanych składników, łatwo i szybko możemy przyrządzić swoje ulubione danie, których głównym składnikiem są przede wszystkim jajka.

Autorka recenzji: Magdalena Liszka

Autor:  Kasia i Zosia Pilitowskie

Tytuł: „Jajko”

Premiera: 03 października2018

Wydawnictwo: Buchmann

Tags: BuchmannJajkoKasia i Zosia Pilitowskie
Poprzedni post

„Zmora” (recenzja)

Następny post

„Brakująca połowa dziejów” Anny Kowalczyk i Marty Frej

Redaktor

Redaktor

Następny post
„Brakująca połowa dziejów” Anny Kowalczyk i Marty Frej

„Brakująca połowa dziejów” Anny Kowalczyk i Marty Frej

Facebook Instagram LinkedIn

O NAS

Jesteśmy pasjonatami, których łączy kultura: literatura, krakowskie teatry, kina, koncerty, galerie, muzea... i wiele wiele innych.



Publikujemy, patronujemy, szerzymy, głosimy o KULTURZE i KULTURĘ. Nic w Krakowie się nie zdarzy bez czujnego oka KULTURAtki!



prezes@kulturatka.pl

  • GŁÓWNA
  • O NAS
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACUJEMY
  • PROJEKTY
  • PATRONUJEMY
  • NAPISZ DO NAS
Zaakceptuj ciasteczka

Używamy plików cookie, aby strona działała sprawnie i dopasowywała się do Ciebie. Możesz zaakceptować wszystkie lub zmienić ustawienia w każdej chwili.

Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Zmień preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Repertuar
    • Premiery
    • Festiwale
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
    • Fotografia
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
  • Dla dzieci

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.