Jajka dostarczają nam wiele cennych witamin, a oprócz tego stanowią podstawę mnóstwa potraw. Pomysły na nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej zostały zaprezentowane w najnowszej książce Kasi i Zosi Pilitowskich, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann.
Jajka na miękko, na twardo, czy choćby smażone bardzo często goszczą w wielu domach i są podstawą tradycyjnych śniadań oraz kolacji. Bardzo pożywne, smaczne, lekkostrawne oraz niskokaloryczne, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Autorki książki pt. „Jajko”, to kobiety, które oprócz więzów krwi łączy również gotowanie. Uwielbiają śniadania i przedstawiają pomysły na pierwszy posiłek niezależenie od pory dnia.
Książka została podzielona na pięć części – pierwsza z nich to wstęp, w którym poznamy najprostsze metody przygotowania jajek. Kilka ciekawych trików, takich jak szybki sposób na obieranie hurtowej ilości ugotowanych na twardo jaj, różne wersje podania jajecznicy albo pomysły na sosy, których głównym składnikiem są właśnie jajka zostały w książce opisane i urozmaicone kolorowymi zdjęciami. Przepisy, które raczej każdy zna, choć zawsze istnieje szansa nauki czegoś nowego.
Śniadanie od rana do wieczora, to kolejna część książki, w której poznamy proste przepisy na pożywne potrawy – tradycyjna szakszuka, zielona frittata, tortilla z ziemniakami, placuszki chlebowe z serem feta i wiele, wiele innych sposobów podania jajka. Wszystko i nic – jajko na słono, słodko, smażone, pieczone i gotowane, z różnymi przyprawami i dodatkami. Choć jest to rozdział śniadaniowy, śmiało możemy wykorzystać część zawartych w nim przepisów na inne pory dnia. Do każdej propozycji dania dołączone zostało zdjęcie, dzięki czemu widzimy jak powinno ono faktycznie wyglądać.
Kolejny rozdział to przepisy na naleśniki, czyli różne placki na słodko, słono i ostro, szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne, a także zupy. Ciekawe, oryginalne, pożywne, do przygotowania których zostały wykorzystane różne składniki – w tym głównie warzywa oraz oczywiście jajka. Są to przepisy na ciepło, choć śmiało można je również spożywać kiedy będą zimne.
I ostatnią część stanowią słodkości, które – jak same autorki się do tego przyznały – nie należą do ich ulubionej kategorii kulinarnej. Zawarte w książce przepisy są, więc proste i raczej trudno je zepsuć – każdy powinien sobie z nimi poradzić.
Wszystkie przepisy, które znajdziemy w książce Kasi i Zosi (a jest ich naprawdę sporo) bazują na jajkach. Znajdziemy w niej pomysły nie tylko na śniadania, ale również na obiady, kolacje, w tym również desery i inne przekąski. Każdy powinien znaleźć w niej coś dla siebie, bowiem sposobów podanie jajka jest naprawdę bezliku. Miłośnicy jajek na pewno będą zachwyceni, i każdy może w książce znaleźć przepis, który śmiało wprowadzi do swojego codziennego menu. Książka jest kolorowa i bardzo czytelna. Oczywiście plus za zdjęcia, które dołączone zostały do każdego przepisu, bo to zawsze czyni go ciekawszym. Fajnym pomysłem jest również indeks znajdujący się na samym końcu książki, w którym łatwo i szybko możemy znaleźć pomysły na dania z wykorzystaniem jajka. Autorki swojej książki zawarły w niej naprawdę dużo pomysłów na różne potrawy, co jest ogromnym plusem, gdyż książki kucharskie w dzisiejszych czasach dość często bywają okrojone i ubogie w przepisy. Myślę, że będzie to jedna z moich ulubionych książek kulinarnych – bez wyszukanych składników, łatwo i szybko możemy przyrządzić swoje ulubione danie, których głównym składnikiem są przede wszystkim jajka.
Autorka recenzji: Magdalena Liszka
Autor: Kasia i Zosia Pilitowskie
Tytuł: „Jajko”
Premiera: 03 października2018
Wydawnictwo: Buchmann