Zawsze sięgając po nową książkę kucharską staram się wybierać najbardziej nieoczywiste przepisy – by próbować nowych połączeń smaków, zestawiać ze sobą pozornie niepasujące składniki i sięgać po nieużywane na co dzień przyprawy. Z pewnością swoje robi też stopień skomplikowania receptury czy wymagane do przygotowania potrawy produkty, które bywają wyszukane i trudno dostępne. „Więcej warzyw na talerzu” nie jest jednak tą z książek, które kurzą się na regale, bo Autorka serwuje przekombinowane propozycje kulinarne. Owszem – są w tym zbiorze nieoczywistości (jak pasta fasolowa z jabłkiem), zaskoczenia (jak krem czekoladowy z kalafiorem), ale zdecydowanie celem nadrzędnym jest przydatność i zachęta do gotowania.
Na początek deser – skusiłam się na mufinki z cukinią i czekoladą, w których oczywiście warzywo było niewyczuwalne w smaku, ale świadomość, że w babeczki są zdrowymi słodyczami, jakoś bardziej zachęca do zjedzenia kolejnej…
Przepis na curry z ciecierzycą od razu urzekł mnie jako pierwszy – uwielbiam curry. Ta wersja całkowicie zadowoliła moje kubki smakowe – bez nadmiernej ostrości. Przy okazji przekonałam się, że szklanka suchej ciecierzycy to nie to samo co ilość ugotowanej (po ugotowaniu mocno przybywa objętości) – dzięki temu zrobiłam też hummus 🙂
Poza tym: ciasto na pizzę – proste i udane, choć moja pizza (poniżej) różni się dobraniem dodatków od propozycji Autorki. Dodatkowo ragu soczewicowe – wegańska odpowiedź na treściwy, pomidorowy sos do makaronu, pycha!
Wybaczcie mi brak kadrów pośrednich – te przepisy są tak przyjazne w wykonaniu, że po 10 minutach wszystko lądowało gotowe na talerzu i dopiero po zjedzeniu orientowałam się, że zapomniałam uwiecznić momentu przygotowań. Zdecydowanie polecam zajrzeć do książki wszystkim, którzy wahają się czy podołają ze stopniem trudności – jest klarowny opis każdego etapu przygotowań. Poza tym – w końcu w najgorszym wypadku można się nauczyć, że nie ma co przesadzać z przyprawami i warto na początku sugerować się przepisem 🙂
Autor recenzji: Małgorzata Świerad
Tytuł: „Więcej warzyw na talerzu”
Autor: Magdalena Gembacka, https://ammniam.pl/
Data premiery: 2018 r.
Wydawnictwo: Marginesy