Czy zastanawialiście się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy? Jak mógł smakować stek po kromaniońsku?
Michał Kuźmiński poprowadzi Was przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość.
Z Nauki w kuchni dowiecie się, jak wygląda gluten, poznacie sekrety zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznacie zapach zupy z kwarków, dowiecie się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie.
Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania.
Kuchnia dla głodnych wiedzy
Michał Kuźmiński – zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, twórca i wieloletni kierownik działu Nauka. Nominowany do nagrody Grand Press w kategorii Dziennikarstwo specjalistyczne.
Premiera: 16 stycznia 2019
Materiały prasowe: Wydawnictwo Znak