Kuchnia wykluczająca z jadłospisu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego wcale nie musi być nudna, a przygotowanie domowego obiadu w wersji wegańskiej okazuje się niezwykle szybkie i proste. Odpowiednio skomponowana dieta pozwala dostarczyć organizmowi wszystkich składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Okazuje się, że zamienienie dowolnej potrawy w pyszne danie wegańskie nie jest wcale takie trudne, a znajomość podstawowych składników bazujących na produktach pochodzenia roślinnego znacznie ułatwia gotowanie.
„Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych”, to prawdziwa skarbnica wiedzy zawierająca cenne informacje na temat diety wykluczającej mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego z codziennego jadłospisu. W książce znajdziemy ponad 200 składników wegańskich, którymi można zastąpić podstawowe produkty, takie jak jajka, mleko czy mąka. Tabela wegańskich produktów zastępczych jest bardzo długa, dzięki czemu w zasadzie każdy tradycyjny przepis można zamienić w danie bazujące wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. Mnóstwo przepisów na wegańskie ciasta, ciasteczka, zapiekanki, naleśniki, zupy, sosy, sałatki, burgery, a nawet majonez proponują nam w swojej książce Celine Steen oraz Joni Marie Neuman. Autorki wprowadzają nas w świat wegańskich produktów, które nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego ani alergenów, a dodatkowo są bardzo odżywcze dla naszego organizmu. Muszę przyznać, że książka jest wspaniałą skarbnicą wiedzy dla wszystkich wegan, a także – lub przede wszystkim – osób dopiero rozpoczynających przygodę ze zdrowym odżywianiem. Przepisy na dania zawarte w poradniku są niezwykle pomysłowe i choć nie wszystkie przypadły mi do gustu, to jednak cała książka zasługuje na solidną pochwałę.
Przepisy zawarte w książce „Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych” zostały oznaczone specjalnymi znakami, co ułatwia gotowanie i w szybki sposób pozwala znaleźć danie, którego akurat szukamy. Zastępniki poszczególnych produktów (np. nabiału, sera, jaj, mięsa, cukru), dań bez glutenu, bez kukurydzy, bez orzechów, bez pszenicy, na surowo, z niską zawartością tłuszczu, a nawet te dla doświadczonych kucharzy zostały odpowiednio oznakowane, dzięki czemu łatwo wybrać odpowiednie dla siebie przepisy i przygotować z nich pyszną potrawę. To co na pierwszy plan wysuwa się po zapoznaniu się z książką, to ogrom pracy jakie autorki włożyły w jej przygotowanie. Oprócz przepisów, kilka stron poświęciły również na opisaniu niektórych produktów, bowiem pojawiają się one w poszczególnych rozdziałach podręcznika i mogą być dla niektórych sporym zaskoczeniem. Mnie osobiście najbardziej zdziwił rozdział trzeci, w którym znajdziemy niezawodne sposoby na zastąpienie mięsa, czyli substytuty wędzonego boczku, mielonego mięsa wołowego, wołowiny, kurczaka, kiełbasy, parówek, a nawet ryb. Okazuje się, że wszystkie produkty da się zastąpić, a każdy przepis przerobić na sposób wegański (nawet jajecznicę, którą robi się z tofu).
Książka została podzielona na sześć rozdziałów i każdy dotyczy niezawodnych sposobów na zastąpienie kolejno: nabiału, jaj, mięsa, produktów pochodzenia zwierzęcego, glutenu, soi, rafinowanego cukru oraz tłuszczu, a także tabelę wegańskich produktów zastępczych. Znajdziemy w książce również kilka wskazówek, gdzie możemy szukać niektórych substytutów oraz praktyczne porady w jaki sposób zastąpić odpowiednie proporcje tradycyjnych produktów. Niektóre przepisy zawierają zdjęcia z prezentowaną potrawą (choć nie wszystkie), a cała książka jest bardzo czytelna i przejrzysta. Ogólnie uważam, że „Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych”, to naprawdę bardzo dobra pozycja, która dość niedawno ukazała się na polskim rynku i podbiła serca wielu osób – również tych dopiero zaczynających przygodę z kuchnią roślinną.
Autorka recenzji: Magdalena Liszka
Autorzy: Celine Steen i Joni Marie Neuman
Tytuł: „Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych”
Premiera: 13 luty 2019
Wydawnictwo: Buchmann