Kto nie chciałby żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem? Odpowiedź na to pytanie brzmi najpewniej — każdy. I chociaż mamy dostęp do internetu, a co za tym idzie masy informacji, nie wiemy, które z nich rzeczywiście są prawdziwe, na dodatek bardzo często mamy problemy z realizacją znalezionych porad. Dla wszystkich szukających inspiracji niemiecki lekarz Andreas Michalsen napisał „Zamień leczenie na jedzenie”.
Stres, brak ruchu, mała ilość snu i w końcu złe odżywianie się. Te cztery elementy są najczęściej wymieniane jako podłoże wielu współczesnych chorób. Nad każdym z wymienionych obszarów powinniśmy pracować, a dzisiaj za sprawą recenzowanej książki zajmiemy się ostatnim z nich.
Przyznajcie się, kto z Was jadł w ostatnim tygodniu mięso, przetworzone, gotowe jedzenie lub objadał się słodyczami? To prawda, trudno im się oprzeć. Tymczasem Andreas Michalsen nie ma wątpliwości, że od wszystkich z wymienionych produktów powinniśmy trzymać się z daleka. A co proponuje w zamian? O tym już za chwilę. „Zamień leczenie na jedzenie” podzielić możemy na kilka części, w pierwszej z nich znajdziemy historię żywienia sięgającą pierwszych ludzi i tego, w jaki sposób zbudowane były organizmy naszych przodków. Autor przygląda się zachodzącym w ciele człowieka zmianom, analizuje też tzw. blue zones, czyli regiony na świecie, w których ludzie dożywają długiego wieku w dobrym zdrowiu. Główny nacisk kładzie przy tym na nawyki żywieniowe tamtejszej ludności. Następnie na podstawie zgromadzonej wiedzy pochodzącej z badań, próbuje odpowiedzieć na pytania o to, jakie produkty należy jeść by by cieszyć się zdrowiem.
W książce znajdziemy między innymi informacje dotyczące zdrowych tłuszczów, węglowodanów, mięsa czy wegetarianizmu. Autor opisuje zarówno to, co zdrowe, jak i to, co szkodliwe. W drugiej części książki znajdziemy z kolei sporo informacji na temat postu leczniczego, w tym praktyczne wskazówki dotyczące jego przeprowadzenia również z uwzględnieniem osób, którym postu się nie zaleca. Autor podkreśla przy tym, że post można dopasować do indywidualnych potrzeb. Zdaniem badacza post i prawidłowe żywienie to dwa kluczowe składniki dla naszego zdrowia. Dlatego prezentuje tzw. super żywność, jedzenie, które pozwoli nam żyć dłużej i zdrowiej. Warto dodać, że zaprezentowane produkty są w większości u nas dostępne. Badacz nie zapomniał również o mikrobiomie, czyli pożytecznych bakteriach bytujących w naszym przewodzie pokarmowym. W książce lekarz obala też wiele mitów, np. ten dotyczący smażenia na oliwie czy piciu dużej ilości wody. Jeśli już dzisiaj jesteście ciekawi, co warto wprowadzić do swojej diety, to podpowiem: między innymi dużo zielonych warzyw, oliwy, orzechów i zdecydowanie należy ograniczyć mięso oraz słodycze. To oczywiście tylko kropla wiedzy płynąca z tej książki.
W czasach, gdy sięgamy po coraz większą ilość leków i bezskutecznie próbujemy uzyskać harmonię ciała, ta książka to prawdziwe antidotum. Recenzowana przeze mnie pozycja, to propozycja dla osób, które chcą się zdrowiej odżywiać, szukają wiarygodnego źródła wiedzy, które przedstawi im w końcu rzetelnie, jaką żywność warto wykluczyć lub też jak poddać się postowi zdrowotnemu w sposób prawidłowy. „Zamień leczenie na jedzenie” przyda się też osobom borykającym się z nadwagą, nadciśnieniem, cukrzycą, migreną i innymi schorzeniami, które szukają wybawienia lub po prostu chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze. Jest to pozycja, do której wracać będziemy wielokrotnie. Na koniec dodam, że zdobywaną wiedzę pozwala usystematyzować warstwa graficzna książki. Czytelne tabelki podsumowują zgromadzone informacje. Autor książki jest internistą oraz profesorem klinicznej medycyny naturalnej w berlińskim szpitalu. Więc nie musimy bać się o jakość zgromadzonych informacji.
Autor recenzji: Monika Matura
Autor: Michalsen Andreas
Tytuł: Zamień leczenie na jedzenie
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 26.02.2020