Jedzenie – podstawa życia. Odpowiednio zbilansowana dieta polepsza nasz stan zdrowia i dobre samopoczucie. Podobnie jak niezdrowa dieta może odbić się negatywnie na naszej kondycji zdrowotnej. Nic więc dziwnego, że książki dotyczące jedzenia cieszą się tak dużą popularnością. Kolejną z nich jest „Tak dziś jemy” Bee Wilson.
Współcześnie dużo mówi się o jedzeniu głównie za sprawą tego, że chorujemy. Co ciekawe jednak, podupadamy na zdrowiu, nie dlatego, że jesteśmy jak nasi przodkowie – niedożywieni, dla odmiany teraz borykamy się z przejedzeniem i złym odżywianiem się.
Być może również dlatego Bee Wilson brytyjska pisarka kulinarna i dziennikarka, postanowiła przyjrzeć się kondycji naszej współczesnej diety. Autorka robi przegląd tego, co ludzkość jadła na przestrzeni wieków. Z jednej strony kreśli nam mocny rys historyczny jedzenia i przemian w żywieniu, z drugiej historię tego, jak do kwestii żywienia podchodziliśmy. Tym samym uzmysławiając nam, że to, co dzisiaj uznajemy za standard np. poranna kawa i napoje gazowane, kiedyś było czymś niezwykłym. Po prostu ludzie nie mieli do nich dostępu. Jednocześnie, chociaż dzisiaj możemy z łatwością sięgnąć po różnorodne składniki niedostępne dla naszych przodków, nasza dieta globalnie jest bardzo zbliżona do siebie.
Autorka porusza również temat tego, jak na naszą dietę wpływają supermarkety oraz modne diety i marketing. Mnóstwo tu też ciekawostek pokroju tego, jak to się stało, że olej kokosowy zyskał taką popularność. Książka zmieni nasze spojrzenie na produkty znajdujące się na półkach sklepowych. Dziennikarka sięga przy tym po pomoc ze strony naukowców, kucharzy, czy producentów żywności, dzięki czemu mamy dość różnorodny pogląd na prezentowane tematy.
Z książki dowiemy się również, jak doszło do tego, że zaczęliśmy dzielić żywność na dobrą i złą. Jakie kraje mają najwyższą jakość diety, a które najniższą oraz co wybierać. Przeczytamy także, jak przeszliśmy od deficytu żywności naszych dziadków pod kątem kalorycznym, do nadprodukcji żywności.
„Tak dziś jemy” to publikacja dla wszystkich, którzy interesują się żywnością i zdrowym żywieniem oraz trendami dietetycznymi. Z drugiej strony historia żywienia staje się niejako historią człowieka, bo sposób, w jaki się odżywiamy, jest jednocześnie pewnym odzwierciedleniem stylu życia, który prowadzimy. To dość nietuzinkowa pozycja, bo obok tych wszystkich poradników mówiących jak mamy jeść i książek kucharskich, których pełno na naszym rynku, tutaj mamy raczej obiektywny przegląd, dane i jakąś analizę. Nie ma więc pouczania. Książkę czyta się dobrze, choć z racji dość dużych rozmiarów jej przeczytanie zajmie trochę czasu.
Autor recenzji: Monika Matura
Tytuł: Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Autor: Bee Wilson
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 11.03.2020