Kluski śląskie, moskole, pierogi, placki, babki – worek z ziemniaczanymi potrawami wydaje się nie mieć dna. Około stu przepisów na dania z najpopularniejszego w Polsce warzywa, znajdziecie w książce Kasi i Zosi Pilitowskiej, pod wszystko mówiącym tytułem – Ziemniak.
Moja miłość do ziemniaków to historia jakich wiele – od kopytek w rodzinnym domu i babcinych pierogów, przez chipsy i frytki, które na studiach można było dostać wszędzie i o każdej porze, po odkrycie tego warzywa w kuchniach świata – hiszpańskiej tortilli czy indyjskim curry. Ziemniaki pałaszuję też podróżując po Polsce i zachwycając się kuchnią regionalną: poznańskie pampuchy, mazurska babka ziemniaczana, kartacze na Suwalszczyźnie, haluszki, reczczoniak… – długo można wymieniać. Miłośników ziemniaczanych przysmaków jest więcej, wiec nie zawaham się stwierdzić, że Ziemniak to książka dla każdego. Autorki tak dobrały przepisy, że za jednym zamachem: tęsknisz za domową kuchnią z ziemniaczanymi daniami polanymi świeżo roztopionym masłem, chcesz iść do francuskiej restauracji, by zamówić gratin dauphinios, a jednocześnie polecieć do Maroko, by zjeść maakouda.
Książkę zaczyna krótki wstęp, a następnie krótkie wprowadzenie do ziemniaka: jego historia na światowych i polskich talerzach, właściwości i zawartość składników odżywczych i rodzaje. Dalej to, co najważniejsze – przepisy. Na pierwszy ogień te najprostsze, w których ziemniaki przygotowywane są głównie jako dodatek do dań, jak puree czy frytki. Potem wkraczają przepisy na dania z ziemniaków lepione, smażone czy jednogarnkowe. Znajdziemy tu zarówno receptury na potrawy, które są bazą polskiej kuchni, jak i ich regionalne odmiany, a także przepisy niespodziewane i dotąd przeze mnie niespotkane. Prawdziwą ucztą smaków i barw jest rozdział o ziemniakach w kuchniach świata – znajdziemy tu przepisy z Holandii, Irlandii, Indii, Maroko czy Turcji. Całość wieńczy rozdział o ziemniaczanych… deserach – sernikach, ciastach, budyniach! Przepisy często okraszone są krótkim wstępem Kasi albo Zosi, wyjaśniającym historie danej potrawy. To sprawia, że Ziemniak jest nie tylko książką kucharską, ale także osobistym spotkaniem z autorkami.
Last but not least – na różowych kartach książki znajdziemy przepisy na sosy i salsy, z którymi można podać ziemniaki, a na niebieskich – przepisy polecane przez kucharzy, blogerów i szefów kuchni.
Jak się gotuje z Ziemniakiem? Łatwo i przyjemnie, sposób przygotowania dań objaśniony jest prosto i krótko, więc z potrawami poradzą sobie i ci, którzy w kuchni nie spędzają zbyt wiele czasu. Każdy przepis uzupełnia zdjęcie gotowej potrawy, na których niemal czuć zapach potrawy i unoszącą się na nią parę. Ziemniak wydany jest pięknie, przez co póki co w kuchni zajmuje nabożne miejsce i dbam, żeby nie poplamić, ale myślę, że już wkrótce strony oprószy mąką czy utłuści masełko od częstego używania.
Ps. Jako chrzanowianka ubolewam tylko nad brakiem ziemniaków po cabańsku.
Dagmara Marcinek
Ziemniak
Kasia i Zosia Pilitowskie
Premiera: 15 września 2021
Wydawnictwo Buchmann