Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Subiektywnie Recenzje

Zielona podróż przez Włochy – „Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska” Alicji Rokickiej (RECENZJA)

przez Agata Grzybek
24 listopada 2021
w Recenzje, Literatura, Banner, Subiektywnie
3
udostępnień
323
wyświetleń
Share on FacebookShare on Twitter

Kto nie kocha włoskiego jedzenia? Choć z pewnością znajdą się takie osoby, ilość włoskich restauracji i barów na całym świecie dowodzi bezsprzecznie, że jest to jedna z najpopularniejszych kuchni. Alicja Rokicka, autorka kultowego bloga Wegan Nerd, w „Italii dla zielonych” pokazuje mniej znaną stronę tamtejszych przepisów – na szczęście dla rosnącej grupy wegan i wegetarian, są to przepisy w dużej mierze „zielone”.

Fani pizzowego ciasta, ciągnącego się spaghetti, chrupiącej, słonawej focaccii, sycącej lasagne, czy kremowego tiramisu nie będą zawiedzeni – najnowsza książka kucharska Alicji Rokickiej zawiera proste, wegańskie przepisy na kultowe włoskie dania. Co jednak o wiele ciekawsze, autorka przedstawia wiele dań, które są roślinne „z natury”. Choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, włoska kuchnia, zarówno elegantsza, jak i uliczna, obfituje w pyszne jedzenie bazujące na roślinach.

Wegan Nerd nie tylko wyjaśnia jak w kilku (przeważnie) nieskomplikowanych krokach uszykować różne potrawy. „Italia dla zielonych” jest również swego rodzaju przewodnikiem. Można się z niej dowiedzieć, w którym miejscu kupić dany przysmak będąc we Włoszech. Ponadto, Alicja Rokicka udziela wielu rad niekoniecznie związanych z jedzeniem. Jak się zachować, w jaką pułapkę nie dać się złapać, co wypada, a co nie… Strony są wypełnione zapiskami o włoskich zwyczajach, wskazówkami, a także pięknymi zdjęciami miast i dań, zrobionymi przez samą autorkę.

„Italia dla zielonych” jest w zasadzie nie tyle książką kucharską, co zapisem fascynacji Włochami, miłości do podróżowania po nich i próbowania nowych smaków. Przygotowywaniu przepisów może towarzyszyć uszykowana specjalnie przez Wegan Nerd playlista włoskich piosenek na Spotify, dzięki czemu gotowanie staje się samo w sobie podróżą przez nowe aromaty i smaki.

Nowa książka Alicji Rokickiej jest inspirująca – bez niej z pewnością nie przyszło by mi do głowy, że smażona polenta może być bardzo smaczną i osiągalną w domowych warunkach przekąską, ani że orzechy włoskie nadają się na zrobienie z nich pulpetów. Warto też zauważyć, że autorka wskazuje, jakich lokalnych produktów użyć, by uzyskać jak najbliższy oryginalnemu smak. To wiele ułatwia – nie trzeba spędzać godzin na poszukiwaniu w marketach i Internecie produktów sprowadzonych prosto z Włoch.

W moim odczuciu poważnym minusem jest jednak opieranie się w kilku przypadkach na wegańskich zastępnikach mięsa czy sera. Autorka kieruje się tu zapewne coraz większą dostępnością tych produktów w sklepach. Trzeba jednak pamiętać, że ta dostępność jest względna, często uzależniona od wielkości miasta; nie każdy też lubi wege-mięso i wege-ser, i nie każdy chce ich używać. Wolałabym we wszystkich przypadkach dostać wskazówkę, jak samej zrobić coś podobnego lub jakim łatwiej osiągalnym produktem mogę to zastąpić. Na szczęście w większości przepisów są jednak takie rady.

„Italia dla zielonych” będzie z pewnością pozycją obowiązkową na półce każdego wegańskiego italofila. Warto przy tym pamiętać, że składa się ona głównie z tych mniej znanych przepisów. To książka dobra dla tych, którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej o włoskich smakach i kulturze, a nie tylko polegać na tych już powszechnie znanych i lubianych.

Agata Grzybek

 

 

Tytuł: „Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska”
Autor: 
Alicja Rokicka
Wydawnictwo: 
Marginesy
Data premiery:
29 września 2021

Za egzemplarz recenzencki dziękuję Wydawnictwu Marginesy

Tags: Alicja RokickaMarginesyWeganNerdItalia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoskakuchnia roślinna
Poprzedni post

Biografia „Vogue’a”- premiera Glossy 24 listopada

Następny post

„Jak rosnę” – kolejna pozycja w obrębie serii książek ułatwiających gromadzenie wspomnień i historii rodzinych

Agata Grzybek

Agata Grzybek

Następny post
„Jak rosnę”  – kolejna pozycja  w obrębie serii książek ułatwiających gromadzenie wspomnień i historii rodzinych

„Jak rosnę” - kolejna pozycja w obrębie serii książek ułatwiających gromadzenie wspomnień i historii rodzinych

Facebook Instagram LinkedIn

O NAS

Jesteśmy pasjonatami, których łączy kultura: literatura, krakowskie teatry, kina, koncerty, galerie, muzea... i wiele wiele innych.



Publikujemy, patronujemy, szerzymy, głosimy o KULTURZE i KULTURĘ. Nic w Krakowie się nie zdarzy bez czujnego oka KULTURAtki!



prezes@kulturatka.pl

  • GŁÓWNA
  • O NAS
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACUJEMY
  • PROJEKTY
  • PATRONUJEMY
  • NAPISZ DO NAS
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. dowiedz się więcej

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.
Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij