“Gdybyście wykonywali regularne przeglądy auta i inwestowali w nie pieniądze, a ono przestałoby działać, nie obwinialibyście się o to. Ale choć dziewięćdziesiąt pięć procent diet nie działa, ludzie szukają winy w sobie! Czyż to nie ironia, że pomimo widocznej nieskuteczności programów odchudzania nie są one postrzegane jako przyczyna niepowodzeń?” (fragment książki)
Żyjemy w czasach, w których dieta jest bardzo ważną częścią życia większości osób, czy to z powodu chęci utraty wagi czy prowadzenia zdrowego trybu życia. Jeśli by się nad tym zastanowić, to przy całej dostępnej nam wiedzy na temat odżywiania, jedzenie powinno być dla nas jedną z najłatwiejszych i najbardziej naturalnych czynności. Niestety, ci którzy chociaż raz w życiu byli na diecie wiedzą, że jest to znacznie trudniejsze niż się wydaje.
,,Intuicyjne jedzenie” autorstwa Evelyn Tribole i Elyse Resch, uczy jak pozbyć się mentalności dietetycznej i jest skierowane do osób, które wcześniej próbowały schudnąć poprzez obsesyjne monitorowanie tego, co jedzą. Książka przypomina nam ważny fakt − dieta idealna (taka, podczas której jesteśmy szczęśliwi) powinna opierać się przede wszystkim na słuchaniu potrzeb własnego ciała. Właśnie – naszego ciała i nas samych, a nie otaczających nas osób. Przesłanie tej książki jest proste − bez wpływu społeczeństwa wszyscy naturalnie zaspokajalibyśmy swoje potrzeby bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet w celu osiągnięcia wymarzonej, szczupłej sylwetki.
Zaskakującą rzeczą w tej książce jest to, że wydaje się ona być dziecinnie prosta do zrozumienia – swoje teorie opiera przecież na zdrowym rozsądku. Ale „Intuicyjne jedzenie” oprócz tego zawiera wiele cennych informacji, które musicie poznać już sami, podczas czytania. Zdecydowanie polecam tę książkę każdemu, kto chce poprawić swoją relację z jedzeniem.
Rozpoczęcie przygody z jedzeniem intuicyjnym może być trudne, ale znacznie łatwiejsze niż stosowanie restrykcyjnych i nieskutecznych diet.
Na początku podróży ku jedzeniu intuicyjnemu zapewne będziecie nadmiernie wyczuleni na głód, nasycenie, własne myśli i emocje. Wasz mózg będzie musiał dostroić się do języka i żołądka. Gdy zaczniecie sprawniej odczytywać wewnętrzne sygnały, odkryjecie, że instynkt i intuicja odgrywają u was coraz większą rolę podczas jedzenia. Jedzenie intuicyjne polega bowiem na zaufaniu, że zdołacie sami dotrzeć do niezbędnych informacji, wykorzystując wszystkie aspekty działania mózgu – gadzie instynkty, limbiczną więź z emocjami oraz racjonalne myślenie.
(fragment książki)
Autor recenzji: Maria Lisowska
Tytuł: Jedzenie intuicyjne. Bez radykalnych zasad, zakazów i diet
Autorzy: Evelyn Tribole, Elyse Resch
Wydawnictwo: Marginesy
Data premiery: 9 marca 2022
Liczba stron: 416
Link do książki: https://marginesy.com.pl/sklep/produkt/133490/jedzenie-intuicyjne
Materiały prasowe: Wydawnictwo Marginesy
Za egzemplarz recenzencki serdecznie dziękuję Wydawnictwu Marginesy.