Jak doszło do tego, że lecznicze właściwości chinowca dostrzeżono dzięki pumom? Dlaczego w XVII wieku syfilis leczono sypianiem z czarnoskórymi dziewicami? Na te pytania ( i wiele innych) odpowiada Jarosław Molenda – autor ilustrowanego przewodnika Rośliny, które zmieniły świat .
Rośliny, które zmieniły świat to książka o 18, wybranych przez Molendę, produktach flory, które mają największe znaczenie dla rozwoju gospodarki, handlu i historii ludzkości. Historie opowiadane w formie anegdotycznej, dotyczą takich roślin jak jedwab, czosnek, herbata, kauczukowiec, kakaowiec, czy pomidor. O każdej z roślin jest osobny rozdział, w których autor pisze o ich historii, znaczeniu dla cywilizacyjnego rozwoju, wyróżniających cechach, wreszcie o ciekawych wynalazkach stworzonych specjalnie do ich zastosowania. Okazuje się, że czosnek przyczynił się do powstania najwspanialszych, starożytnych budowli, a bawełna może być bardziej wybuchowa niż proch strzelniczy.
Autor podaje bardzo szczegółowe, wyczerpujące informacje, co może nieco nużyć, na przykład w przypadku historii herbaciarni, która zawiera bagatelne 5 stron. Informacje dowodzące rzekomo, że wybrane przez Molendę rośliny zmieniły świat, są nieco naciągane. Wiele wiadomości jest zbędnych, odbiegających od tematu, przykładowo jak czosnek wpływa na wampiry w różnych filmach. Ale to tylko kilka słabych punktów książki, cała reszta jest atrakcyjna i interesująca, szczególnie ciekawostki i anegdoty, czy starodawne legendy. Rozdziały są ułożone alfabetycznie, w każdym z nich jest wiele zdjęć i rysunków. To sprawia, że czytelnikowi wydaje się, że czyta książkę naukową, opowiadaną przez gawędziarza. Całośc przypomina trochę serię programów z Discovery w stylu Jak to jest zrobione?, z tą różnicą, że jest poświęcona wyłącznie roślinom. Polecam wszystkim fanom programów tego typu oraz miłośników ciekawostek i głodnym wiedzy.
Molenda Jarosław, Rośliny, które zmieniły świat, Wydawnictwo Replika 2011.
Recenzja: Sabina Cielak