Kto nie pamięta słodkiego smaku dżemu truskawkowego z babcinej spiżarni? Albo lekko kwaśnego posmaku śliwkowych powideł co rano do gorącego kakao? Smaki dzieciństwa szybko ulatują kiedy wkracza się we własne, dorosłe życie, ale pozostaje sentyment i ciepłe wspomnienia.
Coraz częściej tęsknimy więc do tamtych lat kiedy na stole zamiast produktu dżemopodobnego z pobliskiego supermarketu (w którym wsad owocowy stanowi zaledwie 0,01%) stał słoik pełen pysznych, pachnących, domowych konfitur!
Niestety czasami nasze babcie, które sekret wyrobu domowych przetworów przekazywały z pokolenia na pokolenie odeszły zanim zdążyliśmy posiąść tę wiedzę. Dla tych, którym babcie nie udzielą wskazówek i dla wszystkich tych, dla których gotowanie jest pasją, a własne przetwory cenniejsze niż konserwanty z puszki Wydawnictwo Buchmann przygotowało niezwykły przewodnik. „Przetwory. Niepowtarzalne przepisy dla smakoszy” autorstwa Lisy Atwood, Rebeki Courchesne i Ricka Fielda to nie zwyczajna książka kucharska, ale arcydzieło zarówno pod względem oprawy i przepięknych, smakowitych ilustracji, ale i mnóstwa przydatnych przepisów, rad i wskazówek.
Dżemy, galaretki, marmolady, konfitury, sosy i wiele, wiele innych przetworów to nie wszystko co można znaleźć w tej książce. Znajdziecie w niej również praktyczne przepisy i potrawy, do których przygotowania możecie użyć wykonanych wcześniej przetworów. Przepiękne, barwne fotografie sprawiają, że nie można się doczekać aż słoiczek prawdziwych konfitur zagości w spiżarni, albo na niedzielnym stole. Ilustracje i strony mienią się kolorami wszystkich owoców i warzyw, z których można robić takie przetwory.
Dzięki tej pozycji stwierdzisz, że przetwory można robić niemalże ze wszystkiego! Limonka, fasolka szparagowa, karczochy, brukselka to tylko nieliczne (prze)twórcze kombinacje! Znajdziesz tu wszystko począwszy od klasycznych śliwkowych powideł aż po przepis na Krwawą Mary! Ja osobiście zakochałam się w przepisie na galaretkę miętową i czuję, że słoiczki z tą pachnącą zawartością zapełnią moją spiżarnią po brzegi! Zaraz obok pojawi się marmolada ze skórki pomarańczy, powidła dyniowe i marynowana cukinia. A na pozostałe warzywa i owoce z ogrodu też się znajdzie jakiś przepis. Byle tylko słoiczków wystarczyło!
Marzena Rogozik
„Przetwory. Niepowtarzalne przepisy dla smakoszy”
Lisa Atwood, Rebecca Courchesne, Rick Field
Wydawnictwo Buchmann 2013