O tym, że trzeba pić wodę wie każdy człowiek. Dostarczamy ją organizmowi w postaci różnych napojów, ale także poprzez spożywanie stałych produktów spożywczych. Dla wielu osób woda jednak nie ma smaku, w związku z czym zwyczajnie jej nie lubi i zastępuje mało zdrowymi i słodkimi sokami. Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska podsuwa nam proste sposoby na polubienie picia wody i przedstawia receptury na dodanie jej smaku.
Woda – jeden z czterech podstawowych żywiołów i najważniejszy składnik ludzkiego ciała. Bez niej organizm człowieka nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zalecenia dziennego spożycia płynów wciąż się zmieniają, a to ile powinniśmy ich dostarczyć organizmowi zależy od wielu czynników – naszej płci, aktywności fizycznej czy choćby panującego klimatu. Pić wodę jednak trzeba – najlepiej regularnie (!) – i jest to niewątpliwie sprawa ważna, bowiem oprócz tego, że nawadnia ona organizm, to odpowiada za wiele funkcji życiowych. Co jednak, kiedy woda nam nie smakuje, a jej regularne picie przysparza wielu trudności?
Uznany specjalista ds. żywienia i zarazem dietetyk – Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska – w swojej książce udowadnia, że zrobienie domowej wody smakowej jest dziecinnie proste i podsuwa nam gotowe i szybkie przepisy na jej przygotowanie. Znajdziemy tam różne kombinacje smakowe, oraz mnóstwo ciekawych pomysłów. Dodatkowo każdy przepis przyporządkowany jest odpowiedniej porze roku. Tak, więc wiosną autorka proponuje wody smakowe orzeźwiające i oczyszczające; latem odprężające i nawilżające; jesienią uodparniające i kojące; a zimą rozgrzewające i wspomagające układ trawienny. Ucieszyć powinni się także sportowcy, bowiem Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska wiele uwagi poświęciła napojom izotonicznym, które poprawiają wydolność i zwiększają energię człowieka. Napoje izotoniczne nawadniają dużo lepiej niż woda, dlatego mają pozytywny wpływ na zdrowie.
Zawarte w książce przepisy na pyszne wody smakowe są szybkie do przygotowania, a każdy znajdzie w niej coś odpowiedniego dla siebie. Oprócz receptur na zdrowe napoje z owocami, nie zabrakło tam również inspiracji na wody wzbogacone smakiem ziół czy warzyw, które nie tylko dobrze smakują, ale również stymulują i wzmacniają różne procesy zachodzące w organizmie.
Książka „Zdrowe wody czyli pyszne wody smakowe i izotoniki” może okazać się dla wielu osób inspiracją do stworzenia swojego własnego napoju, w którym będą dominowały jego ulubione smaki. Są one świetną alternatywą dla tych, którzy mają problem z piciem „czystej” wody lub tych, którzy potrzebują dostarczyć swojemu organizmowi dodatkowych witamin i minerałów. Każdy przepis wzbogacony jest w zdjęcie przedstawiające przygotowany napój, a cała książka jest bardzo przejrzysta i czytelna. Dodatkowo, pod każdą recepturą – na oryginalną w swoim rodzaju wodę smakową – możemy znaleźć opis najważniejszego jej składnika z uwzględnieniem jego właściwości.
Pamiętajmy, że wody smakowe dostępne w sklepach są niezdrowe i z owocami nie mają one nic wspólnego! Swój smak zawdzięczają wyłącznie sztucznym aromatom i barwikom. Alternatywą – dla smakoszy takich napojów – są bardzo łatwe w przygotowaniu domowe wody witaminizowane. Kombinacji jest bardzo wiele, a smaki można zmieniać praktycznie codziennie. Warto, więc sięgnąć po książkę Anety Łańcuchowskiej-Jeziorowskiej, by dowiedzieć się jak szybko i tanio zrobić w domu swój własny i naturalny napój, idealny nie tylko w upalne dni.
Autor recenzji: Magdalena Liszka
Tytuł: Zdrowe wody czyli pyszne wody smakowe i izotoniki
Autor: Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska
Data premiery: 14 czerwiec 2017
Wydawnictwo: Zwierciadło