Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Subiektywnie Recenzje

„Qmam kasze” Mai Sobczak – RECENZJA

przez admin
15 maja 2018
w Recenzje, Literatura, Subiektywnie
3
udostępnień
251
wyświetleń
Share on FacebookShare on Twitter

„Qmam kasze. Do ostatniego okruszka” – ta ciężka od historii, przepisów i fotografii księga ukazała się w kwietniu nakładem wydawnictwa Marginesy. Jeśli qmasz filozofię życia slow, eko i no waste cooking, a dodatkowo kuchnię wegańską, książka z pewnością przypadnie ci do gustu.

Autorka „Qmam kasze” Maia Sobczak jest z zawodu psychologiem i dietetykiem, prowadzi warsztaty edukacyjne, kulinarne i konsultacje żywieniowe. Na blogu o tej samej nazwie zdradza swoją misję – propagowanie dobrego samopoczucia, zdrowego odżywiania i uważnego życia. Jako mama dużą wagę przywiązuje do wychowania i sposobu odżywiania dzieci. Jej teksty emanują pozytywną energią i ciepłem. W przepisach tradycja polskiej, babcinej kuchni miesza się z pomysłami rodem z wielu miejsc świata.

Książka skonstruowana jest tak, że historie Mai Sobczak, doświadczenia dnia codziennego i wspomnienia z dzieciństwa przetkane są i uzupełnione pomysłami kulinarnymi autorki. Trzeba przyznać, że konsekwentnie. Opowieść o kołdunach babci Zosi to retrospekcja klimatycznych spotkań przy stole, kiedy cała rodzina raczyła się tym daniem. Teraz dorosła autorka stara się odtworzyć zarówno wyjątkowy klimat, jak i same kołduny, w swojej kuchni. Robi to w zmodyfikowanej, współczesnej i nieco hipsterskiej formie – do przygotowania klejącego ciasta dodaje ziemniaki z wczorajszego obiadu i mąkę orkiszową, do farszu zalewę z kaparów, sos sojowy i puder grzybowy, a całość zwieńcza czubatą łyżeczką pasty truflowej. Całość wygląda smakowicie na wystylizowanym do zdjęcia talerzu. Wśród tych pyszności najbardziej zauroczyła mnie część o burgerze i opis zmysłowej konsumpcji tego, zdawałoby się, przedstawiciela fast food. Jednak u Mai Sobczak tłusty burger nabiera kształtu wyjątkowej potrawy – to kwestia wyjątkowych dodatków.

Niewątpliwie dodatki decydują o smaku i wyglądzie dania, a im bardziej egzotyczne, tym danie zyskuje na wartości. Jednak cały kapitał „Qmam kasze” to styl, w jakim żyje autorka. Z radością i poczuciem humoru uczy i dzieli się tym stylem oraz skłania czytelnika do zweryfikowania swoich poglądów i nawyków, nie tylko żywieniowych. W swoich przepisach autorka nie stara się być precyzyjna do bólu, jak to bywa w książkach kucharskich. Co sprawia, że książka nie jest jedynie książką kucharską, lecz poradnikiem lifestylowym, gdzie przepisy są pretekstem do pokazania komuś, jak żyć dobrze. Wiadomo – tego typu książek powstaje masa (widocznie jest zapotrzebowanie). Ale z tej masy warto wyłowić najlepsze kąski wydawnicze – którym, według mnie, „Qmam kasze” jest. Jeśli nawet czytelnik nie skorzysta z innowacyjnego przepisu na jakieś danie i stwierdzi, że dania mięsne dalej jeść będzie, to być może uśmiechnie się, otworzy swoje serce, zastanowi się nad obierkami po włoszczyźnie lub zapomnianymi resztkami w lodówce i stworzy z nich nową jakość.

Autorka recenzji: Emilia Kwapniewska
Autorka książki: Maia Sobczak
Tytuł: „Qmam kasze”
Wydawnictwo: Marginesy, Warszawa 2018

Tags: Maia Sobczakqmam kaszeMarginesy
Poprzedni post

Ręce do góry! – premiera audiobooka Marka Wałkuskiego

Następny post

koncert KAZE w Alchemii

admin

admin

Następny post
koncert KAZE w Alchemii

koncert KAZE w Alchemii

Facebook Instagram LinkedIn

O NAS

Jesteśmy pasjonatami, których łączy kultura: literatura, krakowskie teatry, kina, koncerty, galerie, muzea... i wiele wiele innych.



Publikujemy, patronujemy, szerzymy, głosimy o KULTURZE i KULTURĘ. Nic w Krakowie się nie zdarzy bez czujnego oka KULTURAtki!



prezes@kulturatka.pl

  • GŁÓWNA
  • O NAS
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACUJEMY
  • PROJEKTY
  • PATRONUJEMY
  • NAPISZ DO NAS
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Recenzje
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. dowiedz się więcej

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.
Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij