“Co jeść, a czego unikać?” Oto jest pytanie, które zadajemy sobie coraz częściej. W gąszczu sprzecznych informacji, internetowych blogów, babcinych porad i marketingowych chwytów trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź. Na ratunek przychodzi Frida Duell ze swoją książką pt. “Jedzenie, mity i nauka”, w której w przystępny sposób prezentuje naukowy punkt widzenia na wszystkie pseudofakty o zdrowym odżywianiu.
„Jedzenie, mity i nauka” to ciekawe połączenie poradnika żywieniowego z książką kucharską. Pozycja autorstwa szwedzkiej dietetyczki klinicznej Fridy Duell składa się z dwóch części. W pierwszej autorka rozprawia się z powszechnie znanymi mitami dotyczącymi jedzenia, natomiast w drugiej zamieszcza przykładowe przepisy kulinarne, które stworzyła, stosując się do opisanych wcześniej zasad.
Spodziewałam się, że pierwsza część książki bardziej mnie zaskoczy. Jako osoba interesująca się tematem zdrowego żywienia, przeczytałam już na ten temat sporo, dlatego też część informacji zamieszczonych w książce była mi znana. Oczywiście, napotkałam parę nowych dla mnie informacji, jak choćby tę, że popularne obecnie “super foods” są zwyczajnym zabiegiem marketingowym, a mająca zła sławę substancja słodząca o nazwie aspartam niekoniecznie jest niezdrowa. Frida Duell niewątpliwie posiada ogromną wiedzę i doświadczenie, aby wypowiadać się w sprawach zdrowego odżywiania. Cechuje ją zdrowy rozsądek, który jest miłą odmianą dla będących ostatnio na topie, popadających w skrajności “food freak’ów”. Często przytacza przykłady badań naukowych, które potwierdzają lub obalają rozpowszechnione teorie. Jeszcze częściej jednak pozostawia czytelnika z poczuciem niedosytu, pisząc, że dany produkt może i posiada przypisywane mu właściwości, ale naukowo nie zostały one jeszcze udowodnione (ani obalone). Nie dostajemy więc jednoznacznej odpowiedzi na wiele postawionych przez autorkę pytań.
W drugiej części „Jedzenia, mitów i nauki” znajdziemy kilka przykładowych przepisów na każdy rodzaj posiłku (nawet na słodkości). Jest ich około trzydzieści. Przepisy są proste i raczej łatwe w przygotowaniu. Mimo że niektóre z nazw potraw brzmią lekko egzotycznie, nie znalazłam w nich dziwnych, trudno dostępnych, czy całkiem nieznanych składników. Z powodzeniem można korzystać z przepisów Fridy na co dzień. Sama po napisaniu recenzji zabieram się do przygotowania szakszuki bakłażanowej.
Dużym atutem książki jest forma, w jakiej została wydana. O gustach oczywiście się nie dyskutuje, ale według mnie jest po prostu piękna. Bardzo estetycznie zaprojektowaną twardą oprawę, świetne fotografie i oryginalne grafiki dopełnia uporządkowany w podrozdziały tekst na dobrej jakości papierze. Wszystko utrzymane jest w skandynawskim stylu i wywołuje natychmiastową chęć posiadania tego tytułu w swojej kolekcji (przynajmniej tak było w moim przypadku).
Myślę, że dla osób interesujących się tematem zdrowego żywienia będzie to ciekawa propozycja czytelnicza. Dzięki bardzo przejrzystej strukturze książki nie trzeba czytać od A do Z i można stale do niej wracać. Dla mnie była to przyjemna i lekka popołudniowa lektura, ale, tak jak wspomniałam, większość informacji nie była dla mnie zaskoczeniem. Polecam ją zatem w szczególności osobom, które rozpoczynają swoją przygodę że zdrową dietą, lub bardzo by chciały, ale nie wiedzą jak się do tego zabrać. „Jedzenie, mity i nauka” pomoże uporządkować podstawowe zasady zdrowego żywienia, zapoznać się z produktami, których należy unikać i pokaże, w jaki sposób można je zastąpić.
Autor recenzji: Monika Tuchowska
Tytuł: Jedzenie, mity i nauka
Autor: Frida Duell
Wydawnictwo: Marginesy
Data premiery: 10 kwietnia 2019 r.