Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Recenzje
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Recenzje
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home subiektywnie Recenzje

„Ogniem i dymem”, czyli przepisy na grillowane warzywa i nie tylko… (Recenzja)

przez Magdalena Jędrzejek
29 sierpnia 2019
w Recenzje, Literatura, subiektywnie
2
udostępnień
235
wyświetleń
Share on FacebookShare on Twitter

Sezon grillowy w pełni. Pogoda zdecydowanie sprzyja wszelkim towarzyskim spotkaniom, jest to więc ulubiony czas dla fanów imprez pod gołym niebem. Choć w menu miłośników grilla w Polsce wciąż największą popularnością cieszy się śląska kiełbasa, warto od czasu do czasu sięgnąć również po warzywa i urządzić sobie pysznego wegegrilla.

Przyrządzanie warzyw na otwartym ogniu jest niesamowitą frajdą, a bogactwo smaków i aromatów, które pod wpływem temperatury i dymu się z nich się uwalniają potrafią zachwycić niejednego miłośnika, nie tylko wegetariańskich posiłków. Książka „Ogniem i dymem” autorstwa Martina Nordina jest niesamowitą inspiracją dla wszystkich kochających sezon grillowy osób, poszukujących nowych produktów, które można wrzucić na ruszt.

Warzywa można wędzić, żarzyć w węglu, piec lub po prostu grillować. Podawać je możemy z dodatkiem różnych sosów, a odpowiednio przyprawione potrafią wydobyć z nich prawdziwą głębie smaku. Oprócz klasycznych warzyw, takich jak kalafior, ziemniak, bakłażan, szparagi czy marchew znajdziemy w książce przepisy z wykorzystaniem kasztana, kabaczaka, papryczek pimentos de Padrón, grzybów eryngii czy liści shisho. Niektóre z produktów wydają się być kosmiczne – trudne do zdobycia, a mniej wprawiony kucharz zapewne o wielu z nich nigdy nie słyszał, a tym bardziej nigdy nie próbował ich smaku. Przed wrzuceniem potraw na ruszt musimy poświęcić ich przygotowaniu często sporo czasu i wysiłku – jest to dużo bardziej czasochłonne, niż upieczenie zwykłej kiełbasy na ogniu. I tak na przykład przed przygotowaniem burgera z bakłażana w marynacie z harissy z baba ganoush i dukkach należy przez 8 godzin moczyć warzywo w marynacie (już same produkty wydają się być skomplikowane i niełatwe do zdobycia). Niemniej jednak, przede wszystkim liczy się smak, a jeśli burger z bakłażana dobrze smakuje, to warto poświęcić na jego przygotowanie odpowiednią ilość czasu.

Książka zdecydowanie nie jest dla wszystkich. Proponuję więc, aby sięgnęły po nią osoby chętne wypróbowania nowej formy grillowania – całkowicie bezmięsnej, równie smacznej, choć znacznie bardziej czasochłonnej. Warzywa zdjęte prosto z ognia i przesiąknięte zapachem dymu są naprawdę wyśmienite, a jeśli chcemy zachwycić swoich znajomych nietypową formą grillowej uczty warto zaplanować taką imprezę dużo wcześniej i odpowiednio się do niej przygotować – korzystając z przepisów zawartych w książce stworzyć ucztę dla swojego podniebienia.

Autorka recenzji: Magdalena Liszka

Autor:  Martin Nordin

Tytuł: „Ogniem i dymem”

Premiera: 14 sierpnia 2019

Wydawnictwo: Zwierciadło

Tags: Wydawnictwo ZwierciadłoMartin NordinOgniem i dymem
Poprzedni post

Michał Gołkowski – „Złote Miasto” premiera już we wrześniu

Następny post

Biało-czerwona vs. różowa „Turbopatriotyzm” [recenzja]

Magdalena Jędrzejek

Magdalena Jędrzejek

Następny post
Biało-czerwona vs. różowa „Turbopatriotyzm” [recenzja]

Biało-czerwona vs. różowa „Turbopatriotyzm” [recenzja]

Facebook Instagram LinkedIn

O NAS

Jesteśmy pasjonatami, których łączy kultura: literatura, krakowskie teatry, kina, koncerty, galerie, muzea... i wiele wiele innych.



Publikujemy, patronujemy, szerzymy, głosimy o KULTURZE i KULTURĘ. Nic w Krakowie się nie zdarzy bez czujnego oka KULTURAtki!



prezes@kulturatka.pl

  • GŁÓWNA
  • O NAS
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACUJEMY
  • PROJEKTY
  • PATRONUJEMY
  • NAPISZ DO NAS
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Recenzje

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. dowiedz się więcej

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.
Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij