Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Recenzje
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Recenzje
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Kulturatka.pl - wydarzenia kulturalne w Krakowie
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home działy główne Literatura Premiery

„Tofu ma smak”. Daj mu szansę!!! 65 przepisów które sprawią, że je pokochasz

przez Magdalena Jędrzejek
20 marca 2020
w Premiery, Literatura
2
udostępnień
234
wyświetleń
Share on FacebookShare on Twitter

Aromatyczne, smażone z imbirem, glazurowane w miodzie czy soczyste w sosie teriyaki. W postaci słodkich, puszystych pancake’ów, kremowej panna cotty czy obłędnych w smaku kulek ze słonym karmelem. Tofu ma wszechstronne zastosowanie, jest zdrowe, lekkie i pełne białka. Jeśli są jeszcze tacy, którzy twierdzą, że nie ma smaku, z całą pewnością nie próbowali go przyrządzonego w odpowiedni sposób. „Tylko tofu” to zbiór 65 przepisów, które odkrywają rozmaite smaki i postacie tego roślinnego zamiennika mięsa i pozwolą włączyć go do swojej codziennej diety.

 Zawiera więcej białka niż większość produktów odzwierzęcych, jest zdrowe, lekkie i odpowiednio przyrządzone – po prostu pyszne. Co więcej, jego obecność w diecie może uchronić przed różnymi chorobami, takimi jak choroby serca, cukrzyca, a nawet niektóre nowotwory. Mimo rosnącej popularności nadal wzbudza duże kontrowersje. „Tylko tofu” to książka zarówno dla tych, którzy raz spróbowali tego składnika i nigdy więcej nie chcieli po niego sięgnąć, jak i dla miłośników roślinnego źródła białka.

Dlaczego warto jeść tofu?

1) Zawiera więcej białka niż mięso i jest też znakomitym źródłem żelaza. Jest ubogie w tłuszcze, za to bogate w wapń, magnez, kwasy tłuszczowe omega-3, selen i miedź. To jeden z niewielu produktów spożywczych zawierający aż dziewięć niezbędnych aminokwasów.

2) Proteiny zawarte w tofu pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, a fitoestrogeny mają podobną strukturę do żeńskiego hormonu – estrogenu. W związku z tym mogą m.in. łagodzić objawy menopauzy, a także zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, np. raka piersi.

3) Tofu idealnie nadaje się do przygotowania szybkiego posiłku. Nie wymaga nawet gotowania, wystarczy je odsączyć i gotowe!

4) Dzięki swojemu łagodnemu smakowi tofu idealnie nadaje się do marynowania. W przeciwieństwie do mięsa nie zmienia smaku marynaty i pozwala jej zachować cały aromat.

Tofu wytwarza się z nasion soi poprzez koagulację mleka sojowego (uzyskiwanego przez namaczanie nasion w wodzie) i odciskanie go w formach. Proces ten przypomina wytwarzanie twarogu. Tofu zaczęto używać w Chinach 2000 lat temu. Do dziś jest nieodzownym składnikiem kuchni Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. W ciągu ostatnich 50 lat trafiło również do kuchni Zachodu, jednak na razie najczęściej wykorzystują je wegetarianie i weganie.

Autor: Amelia Wasiliev

Tytuł:  „Tylko tofu”

Premiera: 11.03.2020

Materiały prasowe: Grupa Wydawnicza Foksal

Tags: grupa wydawnicza foksalTylko tofuAmelia Wasiliev
Poprzedni post

Drugi tom – „Olszany. Kamienna róża” będzie miał premierę 15 kwietnia

Następny post

„Wiosna wege” | 400 przepisów, które odmienią Twój wiosenny i wielkanocny jadłospis

Magdalena Jędrzejek

Magdalena Jędrzejek

Następny post
„Wiosna wege” | 400 przepisów, które odmienią Twój wiosenny i wielkanocny jadłospis

„Wiosna wege” | 400 przepisów, które odmienią Twój wiosenny i wielkanocny jadłospis

Facebook Instagram LinkedIn

O NAS

Jesteśmy pasjonatami, których łączy kultura: literatura, krakowskie teatry, kina, koncerty, galerie, muzea... i wiele wiele innych.



Publikujemy, patronujemy, szerzymy, głosimy o KULTURZE i KULTURĘ. Nic w Krakowie się nie zdarzy bez czujnego oka KULTURAtki!



prezes@kulturatka.pl

  • GŁÓWNA
  • O NAS
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACUJEMY
  • PROJEKTY
  • PATRONUJEMY
  • NAPISZ DO NAS
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Teatr
    • Spektakle
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Literatura
    • Wydarzenia
    • Zapowiedzi
    • Premiery
    • Wywiady
  • Kino
    • Premiery
    • Repertuar
    • Wydarzenia
  • Muzyka
    • Koncerty
    • Wydarzenia
  • Sztuki Wizualne
    • Wernisaże
    • Wydarzenia
    • Wystawy
  • Misz-masz
    • Okiem Kulturatki
    • Konkursy
      • Teatr
      • Kino
      • Literatura
      • Muzyka
      • Rozmaite
    • Promocje
  • Dla dzieci
  • Recenzje

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. dowiedz się więcej

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.
Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij