Tuż przed świętami, dzięki Wydawnictwu Insignis ulubiony kucharz Brytyjczyków powraca ze swoją dwudziestą siódmą książką kucharską! Znany z doprowadzania do finezji prostych dań serwuje nam kolejną odsłonę „5 składników”, czyli biblii leniwych (lub sprytnych) pań domu.
Jamiego Olivera kochają miłośnicy gotowania nie tylko na Wyspach. Ten uśmiechnięty chłopak jest znany na całym świecie z programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, ale także jako propagator ekologicznej, prostej żywności, z której potrafi wyczarować prawie wszystko. Jego krucjata przeciwko fast foodom w diecie dzieci dotarła także za ocean, gdzie prowadzi program telewizyjny zatytułowany „Jamie Oliver’s Food Revolution”.
Poprzednia część „5 składników” została wydana w 2017 i okazała się bestsellerem. Któż by nie chciał zostać mistrzem kuchni, gotując wybitne potrawy jedynie z pięciu składników? Tym razem na tapet Jamie bierze kuchnię „po śródziemnomorsku”, czyli pełną świeżych, lokalnych składników, które spotykamy tak często w podróżach i które kojarzą nam się z daniami serwowany w restauracjach, które odwiedzamy w czasie urlopu. Dzięki Jamiemu, możemy zrobić to teraz w domu, stosując składniki dostępne w supermarkecie, czy na lokalnym targu. Prostota i zaradność, to motto tej książki.
Kuchnia śródziemnomorska robi taką furorę na całym świecie, bo jej zasady to dobre, lokalne składniki, jak najmniej kombinowania i sezonowość. Jamie w książce zakłada, że każdy kurzach ma w spiżarni dobrej jakości oliwę do smażenia, oliwę do sałatek, ocet winny, sól i pieprz. W książce znajdziemy podział na sałatki, zupy i kanapki, makarony, warzywa, zapiekanki i zawijańce, mięsa, owoce morza, ryby, dania z drobiu, a na koniec także słodkości.
Jeśli organizujesz przyjęcie, kolacje dla przyjaciół czy po prostu nie masz pomysłu na obiad, ta książka przychodzi z pomocą. Wiele tu inspiracji włoską kuchnią, bo wiadomo, to królowa tego rejonu. Lekka pizza z pesto, karczochami, słodkimi pomidorkami i mozzarella, czy rozgrzewająca pieczona fasola z klopsami, pomidorkami, fetą. Każde z tych dań przygotujesz, mając jedynie 5 składników. Jamie wychodzi jednak poza proste myślenie o kuchni śródziemnomorskiej i szuka inspiracji w kuchni krajów Mahrebu , proponując marokański tażin, czy delikatne gicze jagnięce tak popularne w Afryce Północnej. Fanów słodkości na pewno zachwyci przepis na danie, które raczej kupujemy, bo wydaje się trudne do przygotowania – Baklavę. Jamie pokazuje, że to wcale nie takie trudne, a z pięciu składników można wyczarować ten wyjątkowy deser.
Ta książka to pewniak w grudniowym „prezentowniku”, bo Polacy kochają Jamiego i jego programy. Kochają także jeść i gościć rodzinę i przyjaciół. Zimowy wieczór wypełniony długimi rozmowami, śmiechem, podlany czerwonym winem nie musi być poprzedzony Armagedonem w kuchni. Ma być lekko, pomysłowo i smacznie. Jamie to gwarantuje!
Autor recenzji: Alicja Csafordi
Autor: Jamie Oliver
Wydawnictwo: Wydawnictwo Insignis
Data premiery: 11.10.2023
Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Insignis