W ubiegłą sobotę miałam przyjemność wziąć udział w degustacji win słodkich, organizowaną przez Tomasza Fijała, twórcę projektu non-profit „Z winem na Ty”. Dla mnie, osoby, która uwielbia wino, ale jest w tej materii całkowitą amatorką, spotkanie to było prawdziwą gratką. 🙂
Degustacja odbyła się w przepięknej kawiarnio-restauracji znajdującej się w podziemiach Teatru Słowackiego – Cafe Foyer, która jest również patronatem medialnym projektu.
Punktualnie o 18:00 zaczęła się moja przygoda ze słodkim winem i przekąskami. Tomek przygotował sześć słodkich win z różnych zakątków Europy, które parowaliśmy z przekąskami, takimi jak czekolada, ser pleśniowy, magdalenka, foie gras oraz migdałowcem.
Wina, których próbowaliśmy tego wieczoru to:
- Muscat de Beumes de Venise CARTE OR Vin Doux Naturel 2012 (Francja, szczep Muscat, 15%)
- Sauternes CHATEAU d’Arche 2004 Grand Cru Classe (Francja, szczep Semillon, Sauvignon, Blanc, 14%)
- DOC Vinsano de Chainti GASPARRI (Włochy, szczep Trebbiano, San Colombano, 15%)
- BODEGAS ALVEAR Moscatel Vino de Licor (Hiszpania, szczep Muscat, 15%)
- Tokaj Aszu LEONIS Selection 3 Puttonyos 2004 (Węgry, szczep Harslevelu, Furmint, 12%)
- Porto MARTINEZ Master’s Reserve Port (Portugalia, szczep Tinta Roiz, Touriga Nacional, 20%)
Wszystkie wina były przepyszne, ale mój zdecydowani faworyci to wina Sauternes CHATEAU d’Arche 2004 Grand Cru Classe oraz Porto MARTINEZ Master’s Reserve Port. 🙂
Atmosfera była naprawdę magiczna. Tomek cudownie opowiadał nam o każdym winie, zapraszając do dyskusji i wyrażania opinii, a także podpowiadał jaką przekąskę spróbować do danego wina. Wszyscy bawili się przednio, nikt nie czuł się skrępowany i to nie tylko za sprawą procentów, a przede wszystkim radosnego, beztroskiego nastroju.
Zapraszam serdecznie na kolejne degustacje organizowane z ramienia projektu „Z winem na Ty”!
Więcej szczegółów można znaleźć klikając TU.
[imagebrowser id=132]