Fundacja Punkt Kultury zaprasza serdecznie na cykl warsztatów kulinarnych „Smaki Kultury”.
Warsztaty poprowadzą kucharze pochodzący z danego kraju, znający od kuchni jego smaki, zwyczaje kulinarne i kulturę. Podczas warsztatów uczestnicy nauczą się gotować 4 potrawy, a także poznają zasady lokalnego savoir-vivre’u.
Jedzenie spełnia wyjątkową rolę w życiu Gruzinów. Kto chociaż raz został zaproszony na kolację do tradycyjnej gruzińskiej rodziny, ten wie, o czym mowa. Kolacja taka składa się z kilku dań, a wznoszenie toastu pysznym, czerwonym winem może trwać nawet pół godziny. Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna, bywa ostra, a wykorzystuje się w niej przede wszystkim: pomidory, bakłażany, czosnek, owoce granatu, a z mięs – baraninę. Jeśli Twoim jedynym skojarzeniem jest Chaczapuri i myślisz, że je znasz – przyjdź na nasze warsztaty i zobacz jak przyrządzić tę oraz inne tradycyjne potrawy
MENU:
1) Adzaruli Chaczapuri(აჭარული ხააპური) – Chaczapuri z serem, jajkiem i masłem
2) Badridzani Nigvzit(ბადრიჯანი ნიგვზით) – bakłażany z orzechami włoskimi
3) Czachochbili (ჩახოხბილი) – kurczak w sosie pomidorowym / Lobio ( ლობიო) – zupa fasolowa (opcja wegetariańska)
4) Chinkali (ხინკალი) – Pierogi z mięsem / serem (opcja wegetariańska)
Aby dowiedzieć się więcej o warsztatach, wejdź na stronę:
http://punktkultury.pl/
Koszt warsztatów to 140 zł. Aby zapisać się na warsztaty, kliknij tutaj:http://goo.gl/forms/
Prowadzenie: Keti Prangulaishvili – Młoda Ambasador Gruzji w Polsce. Z Tbilisi do Krakowa przyjechała trzy lata temu. Na co dzień prowadzi zajęcia z języka oraz tańca gruzińskiego w Stowarzyszeniu Most do Gruzji. Gotowanie to jej pasja i sposób na promocję Gruzji w Polsce.